Ενυδάτωση του οργανισμού: Ο απαραίτητος παράγοντας της υγείας και της ευεξίας

Το καλοκαίρι είναι εποχή με υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν και τον τρόπο διατροφής μας, η οποία πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένη. Ωστόσο, είναι και η πιο κατάλληλη εποχή για να συνηθίσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, που θα βοηθήσει την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας, αποφεύγοντας την κατανάλωση τροφών με πολλά μπαχαρικά και λιπαρά, καθώς και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Γι’ αυτό τον σκοπό εξαιρετικά σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού (η επαρκής πρόσληψη υγρών), τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική υγεία, ανάγκη ιδιαίτερα αυξημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σωστή λήψη τροφών θα προλάβει ή θα ανακουφίσει κάποιες καταστάσεις που συμβαίνουν αυτή την εποχή, όπως το ξηρό δέρμα, τις λοιμώξεις με μύκητες, τις κράμπες, την ξηρότητα των μαλλιών, την αφυδάτωση.

Οι ανάγκες των ανθρώπων για ενυδάτωση εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, τον σωματότυπο αλλά και τις συνήθειές τους. Όταν ο οργανισμός δεν ενυδατώνεται επαρκώς μπορεί να αφυδατωθεί, κατάσταση που έχει άμεσες δυσάρεστες συνέπειες και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες , καθώς έχουμε επιπλέον απώλεια υγρών λόγω της εφίδρωσης.

 achristie_2

Ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης είναι η επαρκής κατανάλωση νερού, απαραίτητο στοιχείο του οργανισμού, το οποίο διαθέτει τα απαραίτητα γι’ αυτόν μέταλλα και δεν έχει θερμίδες, καθώς και η κατανάλωση άλλων υγρών (καφέ, τσάι, γάλα, χυμών φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικών).

Εκτός από τα υγρά την ενυδάτωση βοηθούν τροφές, όπως το γιαούρτι, τα φρούτα(ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, πεπόνια, σύκα, καρπούζι, πεπόνι κ.ά.), τα λαχανικά, οι διάφορες σούπες, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια, αλλά και τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά, επειδή κατά το μαγείρεμα απορροφούν αρκετή ποσότητα νερού.

Η υπερκατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς επιφέρει διουρητικά αποτελέσματα που αφυδατώνουν τον οργανισμό.

Ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες

Ένα απαραίτητο, επίσης, στοιχείο για τον οργανισμό, αυτή την εποχή, είναι η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, γιατί αυτοί αποτελούν τους ρυθμιστές της κατανομής του νερού στο σώμα και, επηρεάζοντας το pH του αίματος, συμβάλλουν στη νευρομυική διέγερση.

 achristie_2

Σε μεγάλες θερμοκρασίες, όταν δεν είναι ισορροπημένη η ενυδάτωση του οργανισμού, το σώμα αποβάλλει μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες (νάτριο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρος). Τότε εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα: πονοκέφαλος, κράμπες, μυική αδυναμία, κούραση.

Επομένως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι απαραίτητο:

✓ Να καταναλώνουμε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό

✓ Να κάνουμε περιορισμένη χρήση αλκοολούχων ποτών η να πίνουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή μη αλκοολούχα

✓ Να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες, μέσω της κατανάλωσης νερού και άλλων υγρών ή κατάλληλων τροφών, όπως αλμυρών ελαφρών γευμάτων, μπανάνας, γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών, αυγών, ψαριών, κρέατος κ.ά..