«Αντίο κ.Μποντ»: Οι εμβληματικότεροι «κακοί» στον κόσμο του Τζέιμς Μποντ

Από τον Goldfinger ως τον Blofeld, οι εγκληματικές φυσιογνωμίες στον κόσμο του James Bond έχουν δημιουργήσει το δικό τους φανατικό κοινό.

Ernst Stavro Blofeld

007villains _2

Ο Blofeld είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εχθρός του 007, απλά και μόνο λόγω του αριθμού των εμφανίσεων του στις ταινίες και την εμπλοκή του με τον James Bond, έμμεσα ή άμεσα. Δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος σαν χαρακτήρας και πιθανότατα, ούτε καν ιδιαίτερα ενδιαφέρων. Οι στόχοι του είναι η παγκόσμια κυριαρχία και ο θάνατος του James Bond. Με άλλα λόγια, θα έλεγε κανείς ότι σκορπίζει το κακό απλώς και μόνο για να σκορπίσει το κακό. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικός για τον κόσμο του James Bond, τόσο για τις αρκετές φορές που ήλθε σε απευθείας συμπλοκή με τον Βρετανό πράκτορα, όσο για το ότι είναι υπεύθυνος για μια προσωπική τραγωδία στη ζωή του 007. Τον ρόλο ενσάρκωσαν κορυφαίοι ηθοποιοί όπως ο Telly Savalas, ο Donald Pleasance και ο Charles Gray.

Xenia Onatopp

007villains_3

Η Xenia Onatopp μπορεί να μην συγκαταλεγόταν στους «κύριους» κακούς του Τζέιμς Μποντ, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν κάτι παραπάνω από μπράβος. Είχε κάτι που την ξεχώριζε από οποιονδήποτε άλλον κακό, κύριο ή δευτερεύοντα. Χρησιμοποιούσε το σεξ απίλ και τις σαδομαζοχιστικές τις τάσεις (και τους μηρούς της) ως θανάσιμα όπλα. Δεν είχε προσωπικούς στόχους και επιδιώξεις, οι επιθυμίες του Alec Trevelian ήταν διαταγές για αυτήν, αλλά κάθε φορά που εμφανιζόταν επί σκηνής, ηλέκτριζε την ατμόσφαιρα με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και την εμφανή χαρά που έπαιρνε, διαπράττοντας εγκλήματα, με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο.

Jaws

007villains_4

O Jaws, ο Σαγόνας όπως συνήθως αναφέρεται στα Ελληνικά, αποτέλεσε άλλον έναν εμβληματικό κακό, ο οποίος, βέβαια, δεν είχε κύριο ρόλο. Εμφανίστηκε σε δυο ταινίες και πολλοί θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτού του χαρακτήρα είναι, ίσως, μεγαλύτερη από πολλούς άλλους βασικούς χαρακτήρες. Σωστός γίγαντας, ακατάβλητος, με τεράστιες ποσότητες δύναμης και φυσικά, μεταλλικά δόντια και σαγόνια, τα οποία μασούσαν και έκοβαν το μέταλλο σαν να ήταν χαρτί (και σκότωναν καρχαρίες με μια δαγκωνιά), αποτέλεσε σωστή φυσική καταστροφή, με μοναδικό στόχο την αφαίρεση της ζωής του Τζέιμς Μποντ. Στη δεύτερη εμφάνισή του, συνάρπασε με τη μεταστροφή του από κακό σε ήρωα και βρήκε ακόμα και φιλενάδα!

Francisco Scaramanga

007villains_5

Σκαραμάνγκα, ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι! Από πολλές απόψεις, ένας από του πιο περίεργους, απολαυστικούς και εμβληματικούς για τη δεκαετία του ’70 ανταγωνιστές του Τζέιμς Μποντ. Ο Σκαραμάνγκα έμενε σε ένα νησί, μόνος με τον νάνο υπηρέτη του, Νικ Νακ - ο οποίος ήταν το ίδιο απολαυστικός με το αφεντικό του -, επιθυμούσε να σκοτώσει τον Μποντ, αλλά μόνο σε μια μονομαχία μεταξύ τους (παραδόξως, ήταν αρκετά φιλικός με τον 007), είχε 3 θηλές, είχε μεγαλώσει σε τσίρκο και χρησιμοποιούσε ένα χρυσό πιστόλι (που απαρτιζόταν από επιμέρους χρυσά αντικείμενα και συναρμολογούνταν επιτόπου) και σφαίρες, παρά του ότι ο χρυσός είναι εντελώς ακατάλληλος ως μέταλλο για αυτόν τον σκοπό.

Ο σπουδαίος Christopher Lee ενσάρκωσε τον ρόλο με τη συνήθη μεγαλοπρέπεια, κατάφερε να αποδώσει σοβαρότητα σε ένα ρόλο, και κατά πολλούς κριτικούς, σε μια ταινία, που ισορροπούσε ανάμεσα στη σοβαροφάνεια και την κωμική ανοησία και, εν τέλει, έδωσε στο κοινό έναν από τους πιο απειλητικούς και περίεργους κακούς όλων των εποχών.

Auric Goldfinger

007villains_6

Ο Auric Goldfinger, γνωστός και ως Χρυσοδάκτυλος, είναι ο ιδανικός κακός για τις ταινίες James Bond. Ήταν σωστός τζέντλεμαν, πλούσιος αλλά αδίστακτα και απολαυστικά κακός, δεν του άρεσε να χάνει και διέθετε υπέρμετρη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του. Δεν ήταν ο πρώτος κακός, ούτε και αυτός με τις περισσότερες εμφανίσεις, αλλά έχει μείνει αξέχαστος, τόσο για την υπερβολική αγάπη του για τον χρυσό, που άγγιζε τα όρια της εμμονής, όσο και για το σχέδιό του, που παρά τις υπερβολές, ήταν αρκετά ρεαλιστικό για σχέδιο ενός κακού από τις ταινίες του James Bond. Ο Gert Fröbe, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Χρυσοδάκτυλο, έθεσε ψηλά τον πήχη για τους «επιγόνους» του.