Dan Snow, Σαν σήμερα στην Παγκόσμια Ιστορία (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το newstrip.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μέσω μιας σειράς βιβλιοκριτικών για μυθιστορήματα, λευκώματα και ιστορικές μελέτες για μικρούς και μεγάλους.

Για όσους ξέρουν και παρακολουθούν τον Dan Snow, μέσα από τα άκρως ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει, αυτό το βιβλίο δεν αποτελεί έκπληξη.

Όπως, άλλωστε, γράφει και ο ίδιος στην Εισαγωγή, «η ιστορία [...] είναι το συνολικό άθροισμα όλης της ανθρώπινης εμπειρίας. […] Το παρελθόν είναι μια τεράστια δεξαμενή ιστοριών από τις οποίες μπορούμε να διδαχθούμε».

 papantwnioy_3

Και πράγματι, ο αναγνώστης, πιάνοντας στα χέρια του αυτό το βιβλίο, έχει τη δυνατότητα να «περιηγηθεί» σε ένα ευρύ φάσμα γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας, αν και πολλές φορές ο Snow προβαίνει σε μια πιο αγγλοκεντρική – δυτική προσέγγιση της ιστορίας, απευθυνόμενος, σε μεγάλο βαθμό, στο δυτικό και ευρωπαϊκό κοινό.

Παρόλα αυτά, δεν παραγκωνίζει γεγονότα όπως ο Νόμος Κόμτσοκ, η Μεγάλη Απόδραση αιχμαλώτων από το Stalag Luft III, η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Ταμπόρα, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Λένιν κ.ά..

Συχνά, διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να αναρωτηθεί γιατί ο συγγραφέας επέλεξε αυτό το γεγονός έναντι πολλών άλλων, αλλά χάρη στην αβίαστη γραφή, οι επιλογές δικαιώνουν τον Snow.

Η προσέγγιση του «Σαν Σήμερα» (με μια σελίδα για κάθε μέρα του χρόνου) δίνει την ευκαιρία να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο, ενώ, παράλληλα, αισθάνεστε ότι υπάρχει μια συνεκτική δομή των γεγονότων, παρά τα χωρο-χρονικά άλματα.

Το βιβλίο θα ενθουσιάσει σίγουρα τους λάτρεις της ιστορίας, που θα μαγευτούν με τα μοναδικά και, τις περισσότερες φορές, άγνωστα γεγονότα που παραθέτει ο Snow, αλλά και κάθε αναγνώστης θα απολαύσει την περιήγηση στην καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητας. Και φυσικά, με κάθε συμβάν να αποδίδεται ευσύνοπτα, υπάρχει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω έρευνα και εξερεύνηση!

*Φυσικά, πριν καν ξεκινήσει να διαβάζει το βιβλίο ο αναγνώστης μπαίνει στον πειρασμό να διαβάσει πρώτα βασικές ημερομηνίες της ιστορίας που σχετίζονται με σημαντικές γι’ αυτόν ημερομηνίες, όπως λ.χ. η ημέρα των γενεθλίων του, μια επέτειος κ.τ.λ..

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ