Βιβλιοκριτική: Ανατόλ Φρανς, Το Νησί Των Πιγκουίνων (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το newstrip.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μέσω μιας σειράς βιβλιοκριτικών για μυθιστορήματα, λευκώματα και ιστορικές μελέτες για μικρούς και μεγάλους.

«Οι νεκροί δεν έχουν άλλη ζωή από αυτή που τους αποδίδουν οι ζωντανοί…»

Το «Νησί των Πιγκουίνων» είναι ένα φαντασμαγορικό σατιρικό έργο, όπου οι Πιγκουίνοι μετατρέπονται σε ανθρώπους.

Ο Ανατόλ Φρανς μέσα από τους «Πιγκουίνους» παρουσιάζει πτυχές της σύγχρονής του – και όχι μόνο - ευρωπαϊκής και πολιτικής ιστορίας, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, με πλήθος αναφορών σε ιστορικές προσωπικότητες, αλλά και φανταστικούς χαρακτήρες, οι οποίοι, όμοια με τους ανθρώπους, διακατέχονται από πάθη και μίση.

Ο Μαέλ φτάνει σ’ ένα νησί στις υπερβόρειες θάλασσες και, μπερδεύοντας τους πιγκουίνους μ’ ένα είδος προχριστιανικής κοινωνίας ευγενών ειδωλολατρών, τους βαφτίζει, με τα πτηνά να μετατρέπονται σε ανθρώπους, διατηρώντας, ωστόσο, λιγοστά στοιχεία της ορνιθολογικής τους φύσης.

Σατιρίζοντας την ανθρώπινη φύση στο πέρασμα των αιώνων και την προέλευση της θρησκείας και των νόμων, ο Γάλλος συγγραφέας «επινοεί» την Πιγκουινία, με την ιστορία των πιγκουίνων να είναι άλλη μια «ακολουθία δυστυχιών, εγκλημάτων και τρέλας», από το πρωτόγονο στάδιο στην εξέλιξη, τον θρησκευτικό φανατισμό, την Αναγέννηση, τον εκδημοκρατισμό, την βιομηχανοποίηση, την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Πηγή για το σπουδαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα ήταν η περίοδος των Μεγάλων μεταναστεύσεων, η άνοδος Καρλομάγνου και οι συγκρούσεις με τους Βίκινγκς, η Αναγέννηση και η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία, καθώς και η υπόθεση Ντρέιφους.

Παρόλα αυτά, δεν απουσιάζουν οι αναφορές σε μια μελλοντική εποχή όπου ο ακμάζων πολιτισμός υψηλής τεχνολογίας καταστρέφεται, πραγματοποιώντας έπειτα έναν φαύλο κύκλο όπου οι άνθρωποι αρνούνται να επανακαθορίσουν τις αξίες της ζωής πάνω στις έννοιες της ειρήνης και της αδελφοσύνης.

Η έκδοση του εμβληματικού έργου του μεγάλου Γάλλου λογοτέχνη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελεί ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιοφάγου!

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ