Η μέρα που «γεννήθηκε» ο Φρανκενστάιν

Ήταν Μάιος του 1816, όταν εν μέσω μιας απίστευτης καταιγίδας, η Μαίρη Σέλλεϋ εμπνεύστηκε ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας, χάρη στις ανατριχιαστικές ιστορίες που άκουσε στο σπίτι του Λόρδου Βύρωνα.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 1816, όταν η Σέλλεϋ βρέθηκε μαζί με τον αγαπημένο της, Πέρσι Σέλλεϋ, το νεογέννητο παιδί τους και την ετεροθαλή αδελφή της, Κλερ Κλερμόντ, στο σπίτι του Λόρδου Βύρωνα στη λίμνη της Γενεύης, όπου είχε βρει καταφύγιο ο φιλέλληνας ποιητής.

Μάλιστα, ο Πέρσι και ο Μπάιρον, οι οποίοι θαύμαζαν ο ένας τα έργα του άλλου, σύντομα δημιούργησαν μια δυνατή φιλία και αποφάσισαν να διαμείνουν σε κοντινές επαύλεις κατά μήκος της λίμνης της Γενεύης. Τα παγωμένα βράδια, συγκεντρώνονταν όλοι μαζί στη Villa Diodati, την αρχοντική έπαυλη που είχε νοικιάσει ο Μπάιρον, διάβαζαν ποίηση και συζητούσαν μέχρι αργά τη νύχτα.

Ο άσχημος καιρός τους κρατούσε τις περισσότερες φορές μέσα στο σπίτι, καθώς οι βροντές και οι αστραπές αντηχούσαν μέσα στη βίλα και οι συζητήσεις τους στράφηκαν σε ένα αρκετά μακάβριο θέμα: αν τα ανθρώπινα πτώματα θα μπορούσαν να κινηθούν ή να ξαναζωντανέψουν, μετά το θάνατο.

 curie_2

Καθώς οι μέρες περνούσαν, οι συζητήσεις μεταξύ των παραθεριστών είχαν «φουντώσει» και για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο Λόρδος Βύρωνας αποφάσισε να συνθέσουν όλοι από μια ιστορία φαντασμάτων που να είναι καλύτερη από αυτές που είχαν ακούσει όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Εμπνευσμένος από μια ιστορία του Μπάιρον, ο Τζον Πολιντόρι, ο γιατρός που κούραρε τον φιλέλληνα ποιητή, ανταποκρίθηκε αμέσως, συνθέτοντας ένα σύντομο κείμενο, που αργότερα δημοσίευσε ως νουβέλα με τον τίτλο «Ο βρυκόλακας», ενώ η μόνη που δεν κατάφερε να γράψει κάτι ήταν η Μαίρη Σέλλεϋ.

Όμως, μια άγρυπνη νύχτα, καθώς οι κεραυνοί και οι αστραπές αντηχούσαν στη λίμνη, η συγγραφέας ονειρεύτηκε το αποτρόπαιο φάντασμα ενός ανθρώπου να απλώνεται και στη συνέχεια, με τη λειτουργία κάποιας ισχυρής μηχανής, να εμφανίζει σημάδια ζωής.

Έτσι, την επόμενη μέρα η Σέλλεϋ αφηγήθηκε τη δική της ιστορία με φαντάσματα, που εκδόθηκε το 1818 με τον τίτλο «Φρανκενστάιν ή ο σύγχρονος Προμηθέας», με τη συγγραφέα να ενσωματώνει στο μυθιστόρημά της το απόκοσμο σκηνικό της Villa Diodati και τις νοσηρές συζητήσεις των ποιητών.