Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: 61 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος(ΚΘΒΕ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στη χώρα μας και το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα με εναλλασσόμενο δραματολόγιο, με έργο καλλιτεχνικό, ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό, συμβάλλοντας στην προαγωγή της θεατρικής τέχνης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Το ΚΘΒΕ ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1961, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρώτο πρόεδρό του τον συγγραφέα Γιώργο Θεοτοκά (1906-1966), πρώτο διευθυντή του τον Σωκράτη Καραντινό (1906-1979) και με πρώτες παραστάσεις, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, της τραγωδίας του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Τον πρώτο χρόνο στη Θεσσαλονίκη έδινε παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο, αλλά από το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), που μόλις είχε κτιστεί.

 theatra-opera_2

Στόχοι του ήταν διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας, οργάνωση παραστάσεων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, διάφορες άλλες εκδηλώσεις, θεατρικές και καλλιτεχνικές.

Αυτοί οι στόχοι στην πορεία του ΚΘΒΕ εμπλουτίστηκαν με πλήθος άλλων, και το κατέστησαν ένα θέατρο ανοικτό στην κοινωνία, με ποικίλες δράσεις, που προσφέρονται δωρεάν και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλοί διακεκριμένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του, όπως ο Μίνως Βολανάκης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Νίκος Χουρμουζιάδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Νίκος Μπακόλας, Νικήτας Τσακίρογλου κ.ά..

Το 1973 ξεκίνησε η λειτουργία της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου, παρέχοντας δωρεάν ανώτερη εκπαίδευση στη δραματική τέχνη με διδασκαλία πρακτικών και θεωρητικών μαθημάτων και διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων σε θέματα θεάτρου και τέχνης.

Από το 1977-1984 και από το 1979-1984 λειτούργησαν στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, αντίστοιχα, το Θέατρο Θράκης με έδρα την Κομοτηνή και το Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες.

Από τον Δεκέμβριο του 1977 άρχισε η λειτουργία της Παιδικής Σκηνής και το 2008 ιδρύθηκε η Νεανική Σκηνή του Θεάτρου, οι οποίες δίνουν όλο τον χρόνο, παραστάσεις υψηλής αισθητικής, για παιδιά και νέους.

Στα τέλη του 1997 ιδρύθηκε η Όπερα Θεσσαλονίκης, αρχικά αυτοτελές τμήμα του ΚΘΒΕ και από το 2011, νόμο, συγχωνεύτηκε μ’ αυτό.

Τον Δεκέμβριο του 1982 ξεκινά το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ στο δυναμικό του οποίου εντάχθηκε η χορευτική ομάδα του Ντανιέλ Λομέλ Αέναον Χοροθέατρο. Την περίοδο 1988-2000 μετονομάζεται Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης και από το 2000 και μετά Χοροθέατρο ΚΘΒΕ.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διαθέτει πέντε χειμερινές σκηνές (Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ ΕΜΣ, Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο) και δυο υπαίθρια θέατρα (Θέατρο Δάσους και Θέατρο Γης). Κάθε χρόνο παρουσιάζει πρόγραμμα που συνδυάζει τις δικές του παραγωγές με συμπαραγωγές άλλων θεάτρων, μετακλήσεις παραστάσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, το καλοκαίρι, και στη Βόρεια Ελλάδα, τον χειμώνα.

 theatra-opera_2

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμβάλλοντας στο έργο του εκπαιδευτικού, καθιέρωσε τη Γραμμή του Εκπαιδευτικού και από το 2013 οργανώνει εκδηλώσεις, τις Big Days, ολοήμερα αφιερώματα για μικρούς και μεγάλους, με στόχο τη γνωριμία με μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς.

Από 2016 γίνεται συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστούν κοστούμια σημαντικών ενδυματολόγων που διαθέτει το βεστιάριο του Θεάτρου και από το 2017 λειτουργεί στο Βασιλικό Θέατρο η μόνιμη έκθεση κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου».

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζεται με διάφορους φορείς στη χώρα μας και στο εξωτερικό, προωθεί τις διεθνείς ανταλλαγές και συνεργασίες και αναπτύσσει σχέσεις με τις κοινότητες των αποδήμων Ελλήνων.

Τέλος, διαθέτει πλούσιο ιστορικό και καλλιτεχνικό Αρχείο, ψηφιοποιημένο που διαφυλάσσεται σε ηλεκτρονικό αποθετήριο με πλήρη τεκμηρίωση και είναι προσβάσιμο μέσα από το https://www.ntng.gr/.

Από τον ίδιο ιστότοπο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ποικίλα ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς και το Πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων του ΚΘΒΕ.