The Beatles: Το συγκρότημα από το Λίβερπουλ που κατέκτησε τον κόσμο

Ξεκινώντας ως μια νεανική μπάντα, τα…Σκαθάρια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να γίνουν κάτι που ποτέ τους, ίσως, δεν περίμεναν: είδωλα!

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν ο 14χρονος τότε Τζον Λένον συνάντησε τον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ και μαζί με άλλους δυο συνομηλίκους τους, τον Στιούαρτ Σάτκλιφ και τον Πιτ Μπεστ, σχημάτισαν τους Quarrymen, παίζοντας διασκευές γνωστών αμερικανικών r&b κομματιών.

 beatles_2

Το συγκρότημα σύντομα άλλαξε σύνθεση, ο Στιούαρτ Σάτκλιφ αντικαταστάθηκε από τον Τζορτζ Χάρισον και αφού δοκίμασαν διάφορα ονόματα όπως «Long John and The Beetles, «The Silver Beatles», κατέληξαν στο όνομα που τους απογείωσε, στο «The Βeatles».

Από το Liverpool στην κορυφή των μουσικών τσαρτς

Το μουσικό «μπαμ» ήρθε πολύ γρήγορα για τους Beatles, η φήμη τους εξαπλώθηκε εκτός του Liverpool και το 1962, έχοντας πλέον στο πλευρό τους τον Ρίτσαρντ Στάρκει, γνωστό και ως Ρίνγκο Σταρ, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ, το Love Me Do, προετοιμάζοντας τη μεγαλειώδη είσοδό τους στη μουσική σκηνή.

 beatles_3

Η καριέρα τους εκτυλίχθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το 1963 και μετά, όταν κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Please Please Me, η… Beatlemania, όπως αποκαλούσαν την υστερία που είχε προκληθεί στο ευρύ κοινό, ήταν γεγονός και τα…«Σκαθάρια» είχαν φτάσει στην κορυφή. Έπαιζαν σε κατάμεστα στάδια αλλά και στα διασημότερα κλαμπ όλου του κόσμου, τραγουδούσαν για τη βασίλισσα Ελισάβετ και είχαν εκατομμύρια φανς ανά τον κόσμο, οι οποίοι μιμούνταν το στιλ τους, ενώ η κάθε τους εμφάνιση δημιουργούσε έξαλλες αντιδράσεις!

All you need is love…

Πολύ σύντομα οι μουσικοί της «βρετανικής εισβολής», όπως τους χαρακτήριζαν, άλλαξαν το μουσικό χάρτη. Τα τραγούδια τους είχαν ξεφύγει από τον ποπ και ροκ ήχο και είχαν ντυθεί με ένα ποιητικό ως και πολιτικό μανδύα.

 beatles_4

Τα μέλη του συγκροτήματος συμμετείχαν σε ακτιβιστικά κινήματα, για την απελευθέρωση των ομοφυλόφιλων, την οικολογία και τα δικαιώματα της γυναίκας, αν και δεν έλειπαν και οι αλαζονικές εκφράσεις, με τον Τζον Λένον να δηλώνει «είμαστε πλέον πιο δημοφιλείς από τον Ιησού», προκαλώντας τόσο ισχυρές αντιδράσεις που ανέκοψαν για σύντομο χρονικό διάστημα τις εμφανίσεις του συγκροτήματος.

For though they may be parted…

Παρά την τεράστια φήμη και την οικονομική επιτυχία του συγκροτήματος, το τέλος του ήρθε σχετικά πρόωρα, το 1970, λόγω πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι οικονομικές και καλλιτεχνικές διαφωνίες των 4 μουσικών, αλλά και οι φημολογούμενες επεμβάσεις της συζύγου του Λένον, Γιόκο Όνο, σε όλα τα θέματα που αφορούσαν το συγκρότημα, χωρίς, ωστόσο, έπειτα από τόσα χρόνια να έχει ειπωθεί η πλήρης αλήθεια.

 beatles_5

Όπως, δήλωσε άλλωστε και ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, σε συνέντευξή του για το τέλος της θρυλικής 4αδας, «από μουσικοί γίναμε μπίζνεσμεν».