Στίβεν Κινγκ: O «βασιλιάς του τρόμου» και το θαυμαστό του πολυσύμπαν

Έχοντας πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, με τις περισσότερες ιστορίες του να έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και κόμικς, ο Στίβεν Κινγκ παραμένει ο δημοφιλέστερος συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου και φαντασίας, ο οποίος φέρει επάξια τον τίτλο του «βασιλιά του τρόμου».

Ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947 στο Πόρτλαντ του Μέιν στις ΗΠΑ και ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες ιστορίες του σε ηλικία 7 ετών, με την αγάπη του για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας να αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσής του. Καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του, όπως γράφει κι ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του έργο Οn Writingστάθηκε μια κούτα γεμάτη με ανολοκλήρωτα χειρόγραφα του πατέρα του, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου.

Εξέδωσε την πρώτη του ιστορία με τίτλο I was a Teenager Grave Robber στο «Comics Review» σε ηλικία 19 ετών, ενώ από το 1966 έως το 1970 σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Ταμπίθα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναόμι, το Τζέσι και τον Όουεν.

Μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε να διδάσκει στο Χάμπτον του Μέιν ως καθηγητής αγγλικών, ενώ εργαζόταν παράλληλα ως σιδερωτής σε κατάστημα με πλυντήρια, προκειμένου να συντηρεί την οικογένειά του. Παρά το γεγονός ότι συνέχισε να γράφει μικρές ιστορίες, ακόμη κι αν κατάφερνε να τις πουλήσει, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει το εισόδημά του με τη συγγραφή.

 papantwnioy_3

Μάλιστα, αρκετά μυθιστορήματά του δεν είχαν γίνει αποδεκτά από τους εκδότες, επιλέγοντας να τα δημοσιεύσει αργότερα επεξεργασμένα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν, το οποίο εμπνεύστηκε από το συγκρότημα Bachman -Turner Overdrive, του οποίου ήταν φαν.

Σταθμός για τη συγγραφική του πορεία ήταν το μυθιστόρημα Κάρι (Carrie), το οποίο ξεκίνησε να γράφει σε ένα ενοικιασμένο τροχόσπιτο. Όπως έχει πει, όταν το έγραφε, του φάνηκε πολύ κακογραμμένο και το πέταξε στα σκουπίδια, αλλά η γυναίκα του το μάζεψε και τον προέτρεψε να το ολοκληρώσει. Τελικά, το βιβλίο εκδόθηκε από τον οίκο «Doubleday», ενώ τα δικαιώματα του βιβλίου τσέπης τα αγόρασε λίγο αργότερα η «New American Library» για το ποσό-ρεκόρ των 400.000 δολαρίων. Αμέσως μετά απ’ αυτήν την επιτυχία, εγκατέλειψε το επάγγελμα του καθηγητή και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη συγγραφή.

Τα επόμενα χρόνια, ο Κινγκ ξεκίνησε να γράφει τη σειρά διασυνδεδεμένων ιστοριών Ο Μαύρος Πύργος (The Dark Tower) με κεντρικό ήρωα τον Ρόλαντ και τη Λάμψη (The Shining), η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1980 σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κούμπρικ, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, ο Κινγκ δεν ικανοποιήθηκε μ’ αυτή την εκδοχή και έγραψε το σενάριο για μία μίνι τηλεοπτική σειρά τριών επεισοδίων που προβλήθηκε το 1997.

 papantwnioy_3

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν συλλογές σύντομων ιστοριών, αλλά και διάφορα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων Το Φυλακτό (The Talisman), που συνέγραψε με τον Πίτερ Στράουμπ, το Εφιάλτες και Ονειρότοποι (Nightmares and Dreamscapes), ενώ το 2000 δημοσίευσε τη νουβέλα Σφαίρα του Τρόμου (Riding the Bullet) με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου για κατέβασμα. Παρά το γεγονός ότι το κατέβασαν περισσότεροι από 700 χιλιάδες αναγνώστες, καταφέρνοντας να γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό ΤΙΜΕ, ο Κινγκ έκρινε ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρθηκαν μόνο για τον τρόπο δημοσίευσης της ιστορίας και όχι για την ίδια την υπόθεση.

Το 2003 απέσπασε το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ και ένα χρόνο αργότερα βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας στην κατηγορία Επίτευγμα Ζωής. Το 2013, έλαβε το βραβείο Μπραμ Στόκερ για το μυθιστόρημα Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep), το οποίο ήταν σίκουελ της Λάμψης και το 2015 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών για τη συνεισφορά του στη λογοτεχνία, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό «βασιλιά του τρόμου».

 papantwnioy_3

Στις ιστορίες του κυριαρχούν καθημερινοί και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν φρικιαστικά και, κυρίως, υπερφυσικά γεγονότα, αν και έχει γράψει αρκετά βιβλία τα οποία περιείχαν καθόλου ή μόνο ελάχιστα υπερφυσικά στοιχεία, όπως οι νουβέλες Το πτώμα (The Body) και το Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (Shawshank Redemption).

Ένα από τα βασικότερα θέματα στα μυθιστορήματα τρόμου του Κινγκ είναι η κυριαρχία του τρόμου πίσω από καθημερινά πράγματα, με κλόουν, σκυλιά του Άγιου Βερνάρδου, ιδιοκτήτες καταστημάτων, ψευδώνυμα, αυτοκίνητα να πυροδοτούν φρικιαστικά περιστατικά σε έναν προαστιακό και κοιμώμενο κόσμο, κυρίως στην πολιτεία Μέιν.

Αρκετοί πρωταγωνιστές στα έργα του Κινγκ είναι συγγραφείς, ενώ συχνά επιλέγει να θέσει στο επίκεντρο των ιστοριών του διχασμένες προσωπικότητες και παράφορους οπαδούς, όπως συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στο Μίζερι (Misery) και στην Ιστορία Της Λίζι (Lisey’s Story), πραγματευόμενος έναν από τους φόβους του.