
Μάριο Βίττι: Ο παγκόσμιος πρεσβευτής της ελληνικής Γραμματείας που λάτρεψε την Ελλάδα
- Αντώνης Απέργης - 19 Φεβρουαρίου 2023
Ο ελληνικής καταγωγής, από την πλευρά της μητέρας του, Μάριο Βίττι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της πόλης. Από μικρή ηλικία έμαθε να μιλάει και να γράφει εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά και, λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακόμισε με την οικογένειά του στη Ρώμη όπου σπούδασε και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής και ερευνητής της Ελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο «L’Orientale» της Νάπολης, στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης και του Βιτέρμπο, και, λίγα χρόνια αργότερα, τιμήθηκε για τη συμβολή του στις νεοελληνικές σπουδές με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Παρισιού και της Λευκωσίας.


Ο Βίττι, ο Μάριο του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Στρατή Τσίρκα, του Μανώλη Αναγνωστάκη και άλλων σπουδαίων μορφών των Τεχνών και των Γραμμάτων, που αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό φακό του ελληνιστή, εξέδωσε δυο σημαντικά εγχειρίδια για κάθε μελετητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: τη μελέτη «Η Γενιά του Τριάντα: Ιδεολογία και Μορφή», η οποία πρωτοδημιοσιεύτηκε το 1977, και το βιβλίο «Η Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», το οποίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 1978 και έκτοτε έχει ανατυπωθεί επανειλημμένα και μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.
Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς, διαβάζοντας ακόμη και λίγες από τις σελίδες των κειμένων του, είναι η αγάπη του Βίττι για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, τον οποίο ουδέποτε μελέτησε ως εξωτερικός παρατηρητής, αλλά ως κομμάτι της. Ένα από τα κατορθώματά του ήταν η δημοσίευση στα ιταλικά των ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη, διαδίδοντας την ποίηση του Έλληνα νομπελίστα στην Ιταλία.

Αγαπημένος του τόπος υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του η Ύδρα, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα, και πέρασε εκεί πολλά από τα καλοκαίρια του. Μάχιμος και σε πλήρη διαύγεια, άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη, στις 16 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία 97 ετών.


Όπως έλεγε και ο ίδιος: «Αγαπούσα τη λογοτεχνία, με απασχολούσαν και τα ιταλικά βιβλία και τα ελληνικά, και όπως συμβαίνει με τις φιλίες και θέλουμε να βάλουμε σε επαφή δύο φίλους που αγαπούμε, αλλά δεν γνωρίζονται ο ένας με τον άλλον, άρχισα έτσι, αμφίδρομα, να θέλω να γνωριστούν οι μεν με τους δε. Ωριμάζοντας περιορίστηκα στη μελέτη εις βάθος της νεοελληνικής λογοτεχνίας, δίχως να εγκαταλείψω τη μετάφραση στα ιταλικά Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων».
Βιβλία του σπουδαίου ελληνιστή έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Οδυσσέας, ΜΙΕΤ, Κέδρος, Καστανιώτης και Στιγμή.