
Πρασόπιτα Κοζάνης
- newstrip.gr - 9 Ιουλίου 2020
ΥΛΙΚΑ:
🍴 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή 6 σπιτικά φύλλα)
🍴 ¼ φρέσκο βούτυρο & 200 γρ. επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
🍴 6 πράσα
🍴 2 αυγά
🍴 500 γρ. τυρί φέτα
🍴 2 κ.σ. τραχανάς σταρένιος
🍴 Αλάτι/πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο (1/4) και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα, τα αφήνουμε για 5 λεπτά και, αμέσως μετά, τα βάζουμε σε μπολ. Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, πιπέρι, τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
3. Βουτυρώνουμε καλά ένα ρηχό ταψί και προσθέτουμε το πρώτο φύλλο. Αρχίζουμε να τοποθετούμε διαδοχικά 4 φύλλα.
4. Προσθέτουμε τη γέμιση και με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα η πίτα.