Κάποτε, κάποιον Σεπτέμβρη

Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών,

δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία.
- Κικέρωνας

Πότε ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ανακάλυψε την πενικιλίνη; Πού καταγράφηκε το πρώτο software bug»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Σεπτέμβριο.

1939

Την 1η Σεπτεμβρίου η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, δίνοντας το έναυσμα του αιματηρότερου πολέμου που γνώρισε η Ευρώπη, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

31 π.Χ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του Οκταβιανού κατατροπώνουν τα στρατεύματα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στο Άκτιο.

1843

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο βασιλιάς Όθωνας, κάτω από την ασφυκτική πίεση του ελληνικού λαού, αναγκάζεται να υπογράψει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1882

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Τόμας Έντισον γυρίζει τον διακόπτη στον πρώτο εμπορικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία, φωτίζοντας ένα τετραγωνικό μίλι στο Μανχάταν.

1972

Στις 5 Σεπτεμβρίου Άραβες τρομοκράτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας και παίρνοντας πολλούς ομήρους, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Η απαγωγή λήγει με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, καθώς οι εννιά Ισραηλινοί όμηροι, οι πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός σκοτώνονται στις συγκρούσεις που ακολούθησαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου κατά τη διάρκεια διαχείρισης αιτημάτων.

1955

Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεσπούν στην Κωνσταντινούπολη τα Σεπτεμβριανά, το πογκρόμ, δηλαδή, των Τούρκων κατά των Ελλήνων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε λίγες ώρες σκοτώνονται 16 άτομα, ενώ καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία.

1833

Στις 7 Σεπτεμβρίου o Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και φυλακίζονται από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία στο Παλαμήδι.

1822

Στις 8 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Ανδρέα Μιαούλη νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή, ματαιώνοντας, έτσι, τον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.

1947

Στις 9 Σεπτεμβρίου καταγράφεται το πρώτο software bug, ο πρώτος ιός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος «προσβάλει» τον υπολογιστή Mark II στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

1960

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει χρυσό μετάλλιο και, τρέχοντας ξυπόλητος, τερματίζει πρώτος στον μαραθώνιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, στη Ρώμη.

2001

Στις 11 Σεπτεμβρίου σημειώνονται οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Δυο επιβατικά αεροσκάφη κάτω από τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, οι οποίοι καταρρέουν, σκορπίζοντας το θάνατο σε σχεδόν 3000 άτομα, ενώ από την κατάρρευση των κτιρίων σημειώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τραυματισμοί.

1829

Στις 12 Σεπτεμβρίου δίνεται η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, που έχει μείνει γνωστή ως Μάχη της Πέτρας. Η αξία της είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί είναι η πρώτη και μοναδική φορά, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολογεί στο πεδίο της μάχης.

1922

Στις 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η καταστροφή της Γκιαούρ Ιζμίρ, της «άπιστης Σμύρνης», όπως την αποκαλούσαν οι Τούρκοι, μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές του 20ου αιώνα.

1943

Στις 14 Σεπτεμβρίου η Βέρμαχτ ξεκινά τριήμερη επιχείρηση αντιποίνων στα ελληνικά χωριά της Βιάννου, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερα από 500 άτομα.

1928

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1934

Στις 16 Σεπτεμβρίου κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ-στριπ εφημερίδας ο Ντόναλντ Ντακ, το διασημότερο παπί της Ντίσνεϊ.

1953

Στις 17 Σεπτεμβρίου επιτυγχάνεται ο πρώτος αποχωρισμός σιαμαίων, που είναι ενωμένες στη μέση, σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης.

1851

Στις 18 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The New York Daily Times, η οποία αργότερα μετονομάζεται σε The New York Times.

1970

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Γεωργάκης, Έλληνας φοιτητής γεωλογίας, αυτοπυρπολείται στην πλατεία Ματεότι, στη Γένοβα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Χούντας, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».

1960

Στις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη

1937

Στις 21 Σεπτεμβρίου εκδίδεται το μυθιστόρημα επικής φαντασίας Χόμπιτ του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, ως ένα εικονογραφημένο βιβλίο με ασπρόμαυρα σχέδια που φιλοτεχνούνται από τον ίδιο τον Τόλκιν.

1888

Στις 22 Σεπτεμβρίου εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού National Geographic.

1913

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει με αεροπλάνο τη Μεσόγειο Θάλασσα.

1828

Στις 24 Σεπτεμβρίου ιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και τη Σύρο.

1818

Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο Guy Hospital του Λονδίνου, από τον μαιευτήρα και φυσιολόγο James Blundell.

1957

Στις 26 Σεπτεμβρίου κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ West Side Story. Το έργο είναι βασισμένο στη σεξπιρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά εκτυλίσσεται στις λαϊκές γειτονιές της Νέας Υόρκης, τη δεκαετία του '50.

1822

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος φιλόλογος και αιγυπτιολόγος Ζαν – Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» των ιερογλυφικών και ανακοινώνει ότι αποκρυπτογράφησε τη Στήλη της Ροζέττας.

1974

Στις 28 Σεπτεμβρίου καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1829

Στις 29 Σεπτεμβρίου ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου γνωστή ως «Σκότλαντ Γιαρντ».

1960

Στις 30 Σεπτεμβρίου κάνουν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο στις Η.Π.Α. οι «Φλίντστοουνς», που θα γίνει η πρώτη αμερικανική σειρά που θα προβληθεί βράδυ, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία