
Κάποτε, κάποιον Σεπτέμβρη
- Παναγιώτα Απέργη - 1 Σεπτεμβρίου 2021
δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία. - Κικέρωνας
Πότε ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιος ανακάλυψε την πενικιλίνη; Πού καταγράφηκε το πρώτο software bug»; Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα της κοντινής και απώτερης ιστορίας θα φωτιστούν με το παρακάτω σύντομο χρονολόγιο γεγονότων που συνέβησαν κάποτε, κάποιον Σεπτέμβριο.
Την 1η Σεπτεμβρίου η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, δίνοντας το έναυσμα του αιματηρότερου πολέμου που γνώρισε η Ευρώπη, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 2 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του Οκταβιανού κατατροπώνουν τα στρατεύματα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στο Άκτιο.
Στις 3 Σεπτεμβρίου ο βασιλιάς Όθωνας, κάτω από την ασφυκτική πίεση του ελληνικού λαού, αναγκάζεται να υπογράψει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.
Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Τόμας Έντισον γυρίζει τον διακόπτη στον πρώτο εμπορικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία, φωτίζοντας ένα τετραγωνικό μίλι στο Μανχάταν.
Στις 5 Σεπτεμβρίου Άραβες τρομοκράτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας και παίρνοντας πολλούς ομήρους, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Η απαγωγή λήγει με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, καθώς οι εννιά Ισραηλινοί όμηροι, οι πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός σκοτώνονται στις συγκρούσεις που ακολούθησαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου κατά τη διάρκεια διαχείρισης αιτημάτων.
Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεσπούν στην Κωνσταντινούπολη τα Σεπτεμβριανά, το πογκρόμ, δηλαδή, των Τούρκων κατά των Ελλήνων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε λίγες ώρες σκοτώνονται 16 άτομα, ενώ καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία.
Στις 7 Σεπτεμβρίου o Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και φυλακίζονται από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία στο Παλαμήδι.
Στις 8 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Ανδρέα Μιαούλη νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή, ματαιώνοντας, έτσι, τον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.
Στις 9 Σεπτεμβρίου καταγράφεται το πρώτο software bug, ο πρώτος ιός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος «προσβάλει» τον υπολογιστή Mark II στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει χρυσό μετάλλιο και, τρέχοντας ξυπόλητος, τερματίζει πρώτος στον μαραθώνιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, στη Ρώμη.
Στις 11 Σεπτεμβρίου σημειώνονται οι επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Δυο επιβατικά αεροσκάφη κάτω από τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, οι οποίοι καταρρέουν, σκορπίζοντας το θάνατο σε σχεδόν 3000 άτομα, ενώ από την κατάρρευση των κτιρίων σημειώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τραυματισμοί.
Στις 12 Σεπτεμβρίου δίνεται η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, που έχει μείνει γνωστή ως Μάχη της Πέτρας. Η αξία της είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί είναι η πρώτη και μοναδική φορά, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολογεί στο πεδίο της μάχης.
Στις 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η καταστροφή της Γκιαούρ Ιζμίρ, της «άπιστης Σμύρνης», όπως την αποκαλούσαν οι Τούρκοι, μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές του 20ου αιώνα.
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Βέρμαχτ ξεκινά τριήμερη επιχείρηση αντιποίνων στα ελληνικά χωριά της Βιάννου, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερα από 500 άτομα.
Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Στις 16 Σεπτεμβρίου κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ-στριπ εφημερίδας ο Ντόναλντ Ντακ, το διασημότερο παπί της Ντίσνεϊ.
Στις 17 Σεπτεμβρίου επιτυγχάνεται ο πρώτος αποχωρισμός σιαμαίων, που είναι ενωμένες στη μέση, σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης.
Στις 18 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The New York Daily Times, η οποία αργότερα μετονομάζεται σε The New York Times.
Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Γεωργάκης, Έλληνας φοιτητής γεωλογίας, αυτοπυρπολείται στην πλατεία Ματεότι, στη Γένοβα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Χούντας, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».
Στις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
Στις 21 Σεπτεμβρίου εκδίδεται το μυθιστόρημα επικής φαντασίας Χόμπιτ του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, ως ένα εικονογραφημένο βιβλίο με ασπρόμαυρα σχέδια που φιλοτεχνούνται από τον ίδιο τον Τόλκιν.
Στις 22 Σεπτεμβρίου εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού National Geographic.
Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει με αεροπλάνο τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στις 24 Σεπτεμβρίου ιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και τη Σύρο.
Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο Guy Hospital του Λονδίνου, από τον μαιευτήρα και φυσιολόγο James Blundell.
Στις 26 Σεπτεμβρίου κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ West Side Story. Το έργο είναι βασισμένο στη σεξπιρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά εκτυλίσσεται στις λαϊκές γειτονιές της Νέας Υόρκης, τη δεκαετία του '50.
Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος φιλόλογος και αιγυπτιολόγος Ζαν – Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» των ιερογλυφικών και ανακοινώνει ότι αποκρυπτογράφησε τη Στήλη της Ροζέττας.
Στις 28 Σεπτεμβρίου καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.
Στις 29 Σεπτεμβρίου ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου γνωστή ως «Σκότλαντ Γιαρντ».
Στις 30 Σεπτεμβρίου κάνουν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο στις Η.Π.Α. οι «Φλίντστοουνς», που θα γίνει η πρώτη αμερικανική σειρά που θα προβληθεί βράδυ, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία