Τίμοθι Μπέρνερς Λι: O «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού

Ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του 20ου αι. είναι ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, ο άνθρωπος που επινόησε τον Παγκόσμιο Ιστό( World Wide Web), έναν κώδικα ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους, όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 1993, οδηγώντας τους χρήστες σε δημιουργικότητα, καινοτομία και συνεργασία.

Ο Τίμοθο Μπέρνερς Λι γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 8 Ιουνίου 1955, και ως φοιτητής στο Κουίνς Κόλετζ (Queens College) της Οξφόρδης κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι. Κατά στις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Οξφόρδη αποκλείστηκε από τη χρήση του πανεπιστημιακού υπολογιστή και συνελήφθη ως χάκερ.

Αποφοίτησε το 1976 και εργάστηκε σε επιχειρήσεις της βιομηχανίας των υπολογιστών ως προγραμματιστής και σύμβουλος μέχρι το 1980, οπότε και μετακλήθηκε από το CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού. Εκεί δημιούργησε για τον εαυτό του ένα πρόγραμμα, το Enquire, το οποίο είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύει πληροφορίες σε αρχεία που περιείχαν «συνδέσμους», τεχνική γνωστή ως υπερκείμενο.

Στο CERN επέστρεψε το 1984, όπου εργάστηκε στον σχεδιασμό του δικτύου υπολογιστών του, αναπτύσσοντας διαδικασίες που επέτρεπαν στους διάφορους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους και στους ερευνητές να εξελέγχουν απομακρυσμένες μηχανές.

 curie_2

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι σχεδίασε ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο, πολύγλωσσο, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις, ανεξάρτητο από την πλατφόρμα του κάθε υπολογιστή και υπέβαλε το σχέδιό του στη διοίκηση, το 1989, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Παίρνοντας υπόψη τις εργασίες των Βάνεβαρ Μπους (Vannevar Bush), Τεντ Νέλσον (Ted Nelson) και Ντάγκλας Έγκλεμπαρτ (Douglas Englebart), δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη «γλώσσα» επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε «εγγράφου», δίνοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό και ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης.

Το 1990 ολοκλήρωσε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ς (browser) και επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language. Μην έχοντας ακόμα πάρει απάντηση από το CERN δημιούργησε τον πρώτο server, άρχισε να επικοινωνεί με χρήστες και, παίρνοντας υπόψη τις υποδείξεις τους, βελτίωσε τη δημιουργία του.

Το 1994 στις ΗΠΑ ίδρυσε την Κοινοπραξία World Wide Web (W3), στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

 curie_2

Η νέα υπηρεσία που ο ίδιος ονόμασε «Παγκόσμιο Ιστό» χρησιμοποιήθηκε από πάμπολλους χρήστες που αυξάνονταν με αλματώδη ρυθμό, ενώ οι ερευνητές διευκολύνθηκαν ιδιαίτερα από τη δημοσίευση των πληροφοριών τους σε μια ιστοσελίδα.

Η κίνηση της υπηρεσίας αυτής οδήγησε στην ανάγκη νέου λογισμικού περιήγησης, το λογισμικό Mosaic, τον πρόγονο του σημερινού λογισμικού περιήγησης Netscape Navigator, δημιούργημα του Marc Andreessen, φοιτητή του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας(2004), Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Μηχανικής, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ, έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ πολλών άλλων και του παράσημου εξαίρετων υπηρεσιών που του απονεμήθηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ το 2007, ενώ το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Τούρινγκ.

Η δημιουργία του Μπέρνερς Λι επηρέασε και την ανθρώπινη καθημερινότητα, όπως την ενημέρωση και την επικοινωνία, τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, την εκπαίδευση και τα ταξίδια, κ.ά.. Η υπηρεσία του Παγκόσμιου Ιστού είναι σήμερα η δημοφιλέστερη στο Διαδίκτυο, με περισσότερες από 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες και περίπου 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται μέρα με την ημέρα.