Ο Νίκολα Τέσλα μέσα από πέντε στιγμές του

Ο Νίκολα Τέσλα (1856 – 1943) ήταν Σέρβος φυσικός, εφευρέτης και πρωτοπόρος στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856, στο χωριό Σμιλιάν της Κροατίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Πράγας.

Αφού εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, το 1884, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου βελτίωσε αρκετές από τις εφευρέσεις του Τόμας Έντισον.

Ωστόσο, οι διαφορές τους, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί ένα χρόνο αργότερα και να ιδρύσει τη δική του εταιρία, την «Tesla Arc Light Company», σχεδιάζοντας και κατοχυρώνοντας τα επόμενα χρόνια δεκάδες ευρεσιτεχνίες, μεταξύ των οποίων το σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.

 curie_2

Το 1895, η εταιρία του χρεοκόπησε, ενώ ο ίδιος μεταστρεφόταν σε μια εκκεντρική και απόμακρη μορφή, που περνούσε την καθημερινότητά του μέσα σε πειράματα με τα ραδιοκύματα.

Ο Τέσλα άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, έχοντας εφεύρει τουλάχιστον 5.297 τεχνικά σχέδια.

 curie_2

Το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μας παρουσιάζει τον Νίκολα Τέσλα μέσα από πέντε στιγμές του:

1. Εργάστηκε πλάι στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του, αλλά μετά από διαφωνία τους παραιτήθηκε και ίδρυσε την «Tesla Arc Light Company».

2. Το 1912, του απονεμήθηκε μαζί με τον Έντισον το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο δεν δέχθηκε, θεωρώντας υποτιμητικό να το μοιραστεί με «έναν απλό εφευρέτη».

3. Είχε σχεδιάσει ένα υποθαλάσσιο δίκτυο σωλήνων, που θα επέτρεπε τη γρήγορη αποστολή αλληλογραφίας σε διάφορα σημεία της Γης.

4. Σχεδόν ανακάλυψε τις ακτίνες Χ, μελετώντας το αρνητικό φωτογραφίας του Μαρκ Τουέιν.

5. Σε ηλικία 79 ετών ανακοίνωσε την εφεύρεση ενός ταλαντωτή, σε μέγεθος τσέπης, που θα μπορούσε να καταστρέψει το Empire State Building.