Πρωταπριλιά: η ημέρα των...ψεμάτων μέσα από επτά διάσημες φάρσες

Το έθιμο με τα ψέματα της Πρωταπριλιάς έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη, με διάφορες εκδοχές να υπάρχουν σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο γέννησής του, από τις οποίες επικρατέστερες είναι δύο.

Αρχικά πιστεύονταν πως το έθιμο δημιουργήθηκε από τους Κέλτες στη βορειοδυτική Ευρώπη, οι οποίοι, με το άνοιγμα της εποχής του ψαρέματος την 1η Απριλίου, μια δύσκολη για αλίευση χρονική περίοδο, έλεγαν ψέματα για το πόσο πολλά και μεγάλα ψάρια έπιαναν, ενώ αργότερα πως το έθιμο γεννήθηκε στη Γαλλία, όταν το 1564 έπαψε να θεωρείται η 1η Απριλίου ως Πρωτοχρονιά για τους Γάλλους και αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου, με μέρος των πολιτών να αντιδρούν συνεχίζοντας να γιορτάζουν την παλιά ημερομηνία και μέρος των πολιτών αυτή τη μέρα να τους κοροϊδεύει, στέλνοντάς τους ψεύτικά πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Στην Ελλάδα, τα αθώα ψέματα της Πρωταπριλιάς έχουν στόχο την παραπλάνηση των δυνάμεων του κακού, την καλή τύχη σ’ αυτόν που δεν θα παραπλανηθεί.

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς πέρασε σε όλο τον κόσμο, με τις εφημερίδες, από τις αρχές του 20ου αιώνα, και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια, να μεταδίδουν επιτυχημένες ειδήσεις-φάρσες, αλλά και να δημιουργούν αναστάτωση παρά το αστείο της είδησης.

Μερικές τέτοιες ειδήσεις - φάρσες της Πρωταπριλιάς που έγιναν πιστευτές είναι:

1932 - Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι μπορούν να πετάξουν με ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, όταν οι «New York Times» δημοσίευσαν σχετικές φωτογραφίες.

1940 – Πανικός προκλήθηκε στους κατοίκους των Η.Π.Α. και στις δημόσιες υπηρεσίες, όταν το Ινστιτούτο Franklin ανακοίνωσε ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν την επόμενη μέρα.

1979 – Αρκετοί θεώρησαν αληθινή την είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει την 5η και τη 12η Απριλίου από το ημερολόγιο προκειμένου να συγχρονίσει την ώρα της με τον υπόλοιπο κόσμο.

1980 – Το BBC ανακοίνωσε πως το Big Ben θα δείχνει με περισσότερη ακρίβεια την ώρα, λειτουργώντας ψηφιακά και συνεπώς οι δείκτες του ρολογιού θα πωληθούν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό. Το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού πήρε φωτιά.

1993 – Η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης, οι ανασκαφές των οποίων αποκάλυψαν νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!

1994 – Το ίδιο πιστευτή υπήρξε και η υποτιθέμενη οδηγία που αναφερόταν σε σύλληψη οποιουδήποτε σερφάρει στο διαδίκτυο…μεθυσμένος.

2008 – Το BBC παρουσίασε βίντεο με τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής να είναι αποδημητικά πουλιά που μεταναστεύουν στα τροπικά δάση της Αμερικής.