Κεχριμπαρένιο δωμάτιο, το όγδοο θαύμα του κόσμου

Κατασκευασμένο τέσσερις αιώνες πριν, το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο θεωρείται ένα από τα θαύματα του κόσμου, το οποίο έχει δημιουργήσει γύρω του ένα σύννεφο μύθων και θεωριών, για το ποια υπήρξε, τελικά, η τύχη του μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο, γνωστό κι ως Янтарная комната, κατασκευάστηκε στην Πρωσία κατά τον 18ο αιώνα, από τον Δανό τεχνίτη Γκότφριντ Βόλφραμ, βάσει των σχεδίων του Γερμανού μπαρόκγλύπτη Ανδρέα Σκλούτερ. Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με έξι τόνους κεχριμπαριού, φύλλα χρυσού και καθρέπτες και το αριστούργημα δόθηκε ως δώρο στον τότε τσάρο της Ρωσίας, τον Πέτρο Α', από τον βασιλιά Φρειδερίκο Α΄.

Αρχικά, το δωμάτιο τοποθετήθηκε στα Χειμερινά Ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη και μερικά χρόνια αργότερα, η τσαρίνα Ελισάβετ αποφάσισε να το μεταφέρει στο ανάκτορο της Αικατερίνης Α΄, στο Τσάρσκογιε Σελό, όπου μετατράπηκε σε αίθουσα συσκέψεων και συνάντησης των οικείων της Αικατερίνης Β'. Αργότερα, ο δισέγγονος της τελευταίας, τσάρος Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας το χρησιμοποίησε ως αίθουσα για συλλογή τροπαίων.

 theatra-opera_2
@UC Santa Cruz Special Collections

Μελανό σημείο για τη μεταγενέστερη τύχη του πολύτιμου αριστουργήματος αποτέλεσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Σοβιετικοί, προκειμένου να διασώσουν από τους Γερμανούς εισβολείς το δωμάτιο, το κάλυψαν πίσω από μια προσωρινή ταπετσαρία, χωρίς, ωστόσο, να επιτύχουν τον στόχο τους, μιας και, τελικά, οι Γερμανοί κατάφεραν να το εντοπίσουν, να το αποσυναρμολογήσουν και να το μεταφέρουν στην πόλη Κένιξμπεργκ (σημερινό Καλίνινγκραντ). Από τον βομβαρδισμό του Κένιξμπεργκ από τους Βρετανούς και του ίδιου του κάστρου, όπου φυλασσόταν, από τους Σοβιετικούς, η τύχη του Κεχριμπαρένιου Δωματίου αγνοείται.

Οι θεωρίες «συνωμοσίας» για το πού βρίσκεται το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο είναι πολλές. Άλλοι υποστηρίζουν πως βρίσκεται κρυμμένο σε μια μυστική σήραγγα στην Πολωνία, η οποία οδηγούσε σ' ένα από τα μυστικά καταφύγια του Αδόλφου Χίτλερ, που είναι γνωστό κι ως «λημέρι του λύκου», άλλοι πως οι Ναζί το συσκεύασαν σε κιβώτια και το έκρυψαν, άλλοι ότι το μετέφεραν με το υπερωκεάνιο - υποβρύχιο Βίλχελμ Γκούστλοφ, το οποίο βυθίστηκε από τους Σοβιετικούς το 1945, ενώ άλλοι πως βρίσκεται θαμμένο στα Όρη Μεταλλεύματος στη Γερμανία.

Ως φόρο τιμής για το απολεσθέν πολύτιμο κατασκεύασμα, το 1979, η σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή ενός αντιγράφου του δωματίου, πάλι στο Τσάρσκογιε Σελό, μια διαδικασία που διήρκησε, σχεδόν, εικοσιπέντε χρόνια και χρειάστηκε η αρωγή σαράντα ειδικών, αλλά και η χρήση των πρωτότυπων σχεδίων σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχή, καθώς και τριακόσιες πενήντα αποχρώσεις του κεχριμπαριού.