Υγιεινή διατροφή την άνοιξη
- Παναγιώτα Απέργη - 19 Απριλίου 2023
Η εποχή αυτή, λοιπόν, είναι ιδανική για να ανανεωθούμε και να στραφούμε σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό τρόπο, διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο νερό.
Η χρησιμοποίηση στο πιάτο μας φρούτων και λαχανικών της εποχής εκτός από τη νοστιμιά που προσφέρουν ενισχύουν και τη θρεπτική αξία της τροφής, αφού τα εποχιακά προϊόντα, με το να μαζεύονται την εποχή που ωριμάζουν, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση.
Φρούτα αυτής της εποχής είναι τα μανταρίνια, λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μήλα (πολύ λιγότερα από τον Απρίλιο και μετά), ενώ τον Μάιο θα φάμε κεράσια, φράουλες, μούσμουλα, μούρα, βερίκοκα.
Τα λαχανικά παρουσιάζουν μια πλούσια ποικιλία, με τα πράσινα να είναι ιδιαίτερα θρεπτικά: μπρόκολο, παντζάρι, λάχανο, σέσκουλο, σπανάκι, κουνουπίδι, μαρούλι, σέλινο, καρότο, κολοκυθάκια, φινόκιο, πράσα, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, βλίτα, σέσκουλα, ραδίκια.
Αυτή την εποχή εμφανίζονται τα κουκιά οι αγκινάρες, ο αρακάς, τα φασολάκια, τα σπαράγγια.
Απαραίτητο συμπλήρωμα στα φαγητά, τις σαλάτες από λαχανικά και τις φρουτοσαλάτες θα είναι, ανάλογα, ο άνιθος, ο μαϊδανός, ο δυόσμος, ο κόλιανδρος, ο βασιλικός , η κινόα, το κάρδαμο και το μάραθο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, άλλα βότανα και καρυκεύματα.
Την άνοιξη είναι η σωστή εποχή για να δοκιμάσουμε πράσινους χυμούς λαχανικών, φρουτοχυμούς και να πειραματισθούμε με την εναλλαγή των εποχιακών τροφών, ψητών και όχι μόνο ωμών λαχανικών, περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων.
Ακόμη είναι η ευκαιρία να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών, μανιταριών, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, να μειώσουμε τη ζάχαρη, και να αντικαταστήσουμε τη λιχουδιά των γλυκών με τα ανοιξιάτικα φρούτα και το γιαούρτι.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ και να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών. Η ενυδάτωση του οργανισμού μας, κυρίως τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι απαραίτητη προϋπόθεση υγείας. Με την αύξηση των υγρών (πόσιμο νερό, κρύο τσάι) που καταναλώνουμε, αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό μας, σταθεροποιείται η θερμοκρασία του σώματος, βοηθιέται η πέψη των τροφών και απορροφώνται με τον καλύτερο τρόπο οι διάφορες θρεπτικές ουσίες στο αίμα.
Επομένως, οι πολύτιμες τροφές που μας χαρίζει η άνοιξη μάς προτρέπουν να τις χρησιμοποιήσουμε για να ανανεωθούμε!