Τζον Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος (Εκδόσεις Καρακώτσογλου)

Το newstrip.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μέσω μιας σειράς βιβλιοκριτικών για μυθιστορήματα, λευκώματα και ιστορικές μελέτες για μικρούς και μεγάλους.

Γραμμένο σε ιαμβικό δεκασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο στίχο, ο «Χαμένος Παράδεισος» του Τζον Μίλτον παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής και γενικότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γνωρίζοντας χιλιάδες μεταφράσεις και επανεκδόσεις.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλη έπη, έτσι και ο Χαμένος Παράδεισος αρχίζει in medias res, με τους έκπτωτους αγγέλους να βρίσκονται ήδη στην Κόλαση και τον Σατανά να τους εμψυχώνει για να ανασυγκροτηθούν.

Μετά από μια σειρά εξιστορήσεων, που συγκεντρώνονται σε 12 βιβλία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διήγηση της εξαημέρου δημιουργίας του κόσμου και το προπατορικό αμάρτημα, το έργο τελειώνει με την έξωση του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο, αφού προηγήθηκε η διαβεβαίωση της λύτρωσης του ανθρώπου μέσω του Ιησού Χριστού, καθώς και η φανέρωση στον Αδάμ όλης της πορείας της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

Η μακροσκελέστατη ποιητική σύνθεση έγινε δεκτή με θετικά λόγια από τους ομοτέχνους του Μίλτον, με τον κριτικό και συγγραφέα Σάμιουελ Τζόνσον να γράφει: «ο Χαμένος Παράδεισος αναδεικνύει την ιδιαίτερη δύναμη του Μίλτον να μας εκπλήσσει, γνωρίζοντας καλά την ιδιοφυΐα και αυτό που η Φύση τού είχε χαρίσει πιο γενναιόδωρα από άλλους: τη δύναμη να επιδεικνύει το τεράστιο, να φωτίζει το λαμπρό, να ενισχύει το τρομακτικό, να σκοτεινιάζει το ζοφερό και να επιδεινώνει το τρομερό».

Ο Μίλτον παρουσιάζει τον Θεό ως παντοδύναμο και παντογνώστη, ως ένα άυλο ον που δεν μπορεί να ανατραπεί ούτε από τον στρατό έκπτωτων αγγέλων που ηγείται ο Σατανάς, με την απόλυτη εξουσία του να απορρέει από το ότι είναι ο «Δημιουργός» όλης της πλάσης.

Η έκδοση του εμβληματικού έργου του Βρετανού συγγραφέα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρακώτσογλου αποτελεί ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιοφάγου!

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ