Η μέρα που καταστράφηκε το Three Mile Island

Ήταν 28 Μαρτίου του 1979 όταν σημειώθηκε  στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ το πυρηνικό ατύχημα του Three Mile Island, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας.

Η πυρηνική τραγωδία ξεκίνησε στις 4:00 τα ξημερώματα, όταν μια βαλβίδα πίεσης στον δεύτερο αντιδραστήρα του εργοστασίου “Three Mile Island” δεν μπορούσε να κλείσει, με αποτέλεσμα το νερό που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη και ήταν μολυσμένο με ραδιενέργεια, να διαχυθεί σε διπλανά κτίρια, οδηγώντας σε άκρατη υπερθέρμανση του πυρήνα.

 curie_2

Παρά το γεγονός ότι οι αντλίες ψύξης έκτακτης ανάγκης τέθηκαν αμέσως σε λειτουργία, η τραγωδία δεν αποτράπηκε, καθώς οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στην αίθουσα ελέγχου προχώρησαν σε λανθασμένες κινήσεις, κλείνοντας το σύστημα νερού έκτακτης ανάγκης. 

Σύντομα, ο αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας, εκλύοντας διαρκώς τη θερμότητα που είχε απομείνει, φτάνοντας κάποια στιγμή να ξεπερνά τους 2.200 βαθμούς Κελσίου, μόλις 1.000 βαθμούς κάτω από το πυρηνικό ατύχημα, που θα οδηγούσε σε άκρατη απελευθέρωση θανατηφόρου ραδιενέργειας. 

Λόγω της απουσίας νερού από τον αντιδραστήρα, μόλις δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του δυστυχήματος, περίπου 300 kg υδρογόνου από το καύσιμο, που είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν στη μονάδα 2 όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας, χωρίς, ωστόσο, να χάσει κανείς τη ζωή του.

Μετά από μόλις 6 χρόνια, οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές κατάφεραν να εκτιμήσουν τον βαθμό σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα επιπέδου 5 της κλίμακας, κάτι που επιβεβαίωνε τους χειρότερους φόβους ότι ήταν ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία.