Το καλοκαίρι μέσα από τα τραγούδια Ελλήνων καλλιτεχνών

Ημέρες διακοπών και ραστώνης, ημέρες για ανάπαυση, το καλοκαίρι αποτελεί την αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων, οι οποίοι απολαμβάνουν την απέραντη ομορφιά του υγρού γαλάζιου, αλλά και τις βουτιές στην καταγάλανη θάλασσα.

Είναι η εποχή που η μαγεία της φύσης συντροφεύει όλες τις αισθήσεις μας, όταν κυριαρχούν οι χιλιάδες αποχρώσεις του μπλε, οι ήχοι απ’ τα κύματα της θάλασσας που σκάνε στην απέραντη ακτή και το τραγούδι των τζιτζικιών, το οποίο σπάει την ησυχία του μεσημεριού.

Αυτή η ικανότητα του καλοκαιριού να ανανεώνει, να προκαλεί και να επιστρατεύει όλες μας τις αισθήσεις, υπήρξε πηγή αστείρευτης έμπνευσης καλλιτεχνών και λογοτεχνών, γεγονός που αποδεικνύεται από τα χιλιάδες τραγούδια που έχουν γραφτεί γι’αυτό.

musiki_kalokairi2

Η πρώτη αναφορά σε τραγούδι σχετικό με το καλοκαίρι, καταγράφεται με «Το καλοκαίρι τώρα», ένα σκωπτικό τραγούδι σε στίχους και μουσική του Πάνου Τούντα που τραγούδησε το 1937 ο Στέλιος Περπινιάδης, ο οποίος σατιρίζει τα μεικτά μπάνια στις αρχές του 20ού αιώνα που ονομάζονταν «ben-mix» και χλευάζει τη συνήθεια των «νέων» της εποχής να πηγαίνουν στη θάλασσα και να κάνουν ηλιοθεραπεία. Το ίδιο τραγούδι συμπεριέλαβε με μεγάλη επιτυχία στον δίσκο «Πρωταθλητής» και ο Θέμης Ανδρεάδης το 1975.

Η επόμενη παρουσία της καλοκαιρινής διασκέδασης γίνεται το 1947 από τον Βασίλη Τσιτσάνη σε μουσική και στίχους δικούς του με την εξαιρετική ποιότητα της φωνής της Ιωάννας Γεωργακοπούλου «Φυσάει ο μπάτης».

Η δεκαετία του 1960 σηματοδοτείται από το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, το «Νέο Κύμα» και τα ροκ ελληνικά συγκροτήματα που μας χάρισαν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια. Τότε, σε στίχους του Ίκαρου και μουσική του Σπήλιου Μεντή, η Γιοβάννα με τη μελωδική της φωνή τραγούδησε το «Καλοκαιράκι», ένα πράγματι όμορφο τραγούδι που ακούστηκε πολύ και για αρκετά χρόνια, ενώ, το 1964, η Καίτη Χωματά σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου και μουσική του Γιάννη Σπανού στον πρώτο δίσκο του τραγούδησε το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της εποχής.

Τα συγκροτήματα «The Charms» με το «Ένα καλοκαίρι πέρασε» και «Olympians» με «Το καλοκαίρι μαζί πηγαίναμε στην αμμουδιά» χάρισαν δύο από τα ωραιότερα καλοκαιρινά τραγούδια.

Το 1968, πάλι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Αντωνίου γράφει και τραγουδάει «Το καλοκαίρι εκείνο», κερδίζοντας το πρώτο βραβείο.

Στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες», σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ο Δάκης μας χάρισε το «Τόσα καλοκαίρια», ενώ στην ταινία «Η θεία μου η χίπισσα» ο ίδιος καλλιτέχνης σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του Αλ. Σακελλάριου τραγούδησε το «Αυτό το καλοκαίρι».

Άλλο ένα ωραίο καλοκαιρινό ταξιδιάρικο τραγούδι είναι το «Σε περιμένω τ'άλλο καλοκαίρι», ενώ η αισθαντική ερμηνεία της Αφροδίτης Μάνου στο μοναδικό «Ένα καλοκαίρι», από την ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι», μας θυμίζει ότι η ζωή δεν είναι μόνο χαρές και διασκέδαση.

Η «Κρουαζιέρα» του Βαγγέλη Γερμανού έχει ακουστεί σε όλες τις παραλίες, ενώ το «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» περιγράφει ένα κλασικό νεανικό ελληνικό καλοκαίρι και μας κάνει να ταυτιζόμαστε σε πολλά.

«Το καλοκαιράκι» των Φατμέ με τον Νίκο Πορτοκάλογλου είναι ένα τραγούδι για παραλία με κιθάρα που υμνεί τον έρωτα, ενώ το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια» με τη Σοφία Αρβανίτη σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή, σε κάνει και θυμάσαι όμορφες στιγμές, έχοντας, ωστόσο, και το πικρό σαφές μήνυμα ότι ο έρωτας στο νησί εξανεμίζεται στην ρουτίνα της τρελής πόλης.

Φυσικά, από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπουν «Οι Θάλασσες» με τη μαγευτική του φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου και μουσική Μάριου Τόκα.

Βέβαια, τα τραγούδια που ύμνησαν με τον καλύτερο τρόπο το φωτεινό ελληνικό καλοκαίρι είναι πολλά, καθώς το καλοκαίρι δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο και ακόμα περισσότερο τους καλλιτέχνες, που μας ταξιδεύουν με τις νότες τους στην εποχή που τόσο αγαπάμε.