Κάθε τραγούδι και μια ιστορία - 6 μεγάλα τραγούδια με τη δική τους ιστορία
- Παναγιώτα Απέργη - 25 Οκτωβρίου 2020
Υπάρχουν τραγούδια που τραγουδιούνται, φέρνουν μνήμες, μα πίσω τους υπάρχει μια ιστορία, ένα γεγονός, μια εμπειρία από τη ζωή του καλλιτέχνη ή κάποιου κοντινού του προσώπου, ένα ιστορικό ή πολιτικό γεγονός, μια καταστροφή, ένας χαμένος έρωτας, ένα ιδεολογικός αγώνας.
Τα παρακάτω τραγούδια κρύβουν πίσω από τους στίχους τους μια μικρή ιστοριούλα. Άλλες φορές χαρούμενη, άλλες φορές στενάχωρη, αλλά πάντα συνδεδεμένη με γεγονότα μέσα από τη ζωή μας.
Αύγουστος
Ένα τραγούδι για έναν χαμένο, ανεκπλήρωτο και αλησμόνητο έρωτα…
Στίχοι: Νίκος Παπάζογλου || Μουσική: Νίκος Παπάζογλου
Στις 20 Ιουνίου 1978, η Θεσσαλονίκη χόρευε στο ρυθμό των ρίχτερ και φοβούμενος τις ζημιές του σπιτιού του, ο Νίκος Παπάζογλου έπεισε τη γυναίκα του να φύγει με την κόρη τους στην Αμερική, ενώ ο ίδιος φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Διονύση Σαββόπουλου στο Πήλιο.
Εκεί, γνώρισε μια πανέμορφη γυναίκα, την οποία ερωτεύτηκε παράφορα, αλλά παρόλα αυτά γύρισε αμέσως στη Θεσσαλονίκη, εξ αιτίας των τύψεων που ένιωσε για την οικογένειά του.
Στο δρόμο της επιστροφής, όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος, έγραψε σε μόλις είκοσι λεπτά το τραγούδι, έχοντας στο μυαλό του τη κόρη του και εκείνη τη γυναίκα.
Το παπάκι
Ένα τρυφερό τραγούδι γραμμένο από έναν πατέρα για την κόρη του…
Στίχοι: Νικόλας Άσιμος || Μουσική: Νικόλας Άσιμος
Πρόκειται για ένα νανούρισμα που είχε γράψει ο Νικόλας Άσιμος για την κόρη του, το οποίο, αργότερα, τραγούδησε μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει, βέβαια, ότι ηχογραφούνταν.
Η Χαρούλα Αλεξίου ζήτησε από τον Άσιμο να κάνει πρόβα το τραγούδι στο στούντιό του και ο Άσιμος, ακούγοντάς τη να τραγουδά, μπήκε μέσα στον χώρο της ηχογράφησης και άρχισε να τη συνοδεύει. Τελικά η «κρυφή» ηχογράφηση πέρασε στην ιστορία της μουσικής ως ένα από τα πιο συγκινητικά ελληνικά τραγούδια.
Από το αεροπλάνο
Ένα μεγάλο τραγούδι, βγαλμένο από ένα…«περιπετειώδες» αεροπορικό ταξίδι
Στίχοι: Σώτια Τσώτου || Μουσική: Κώστας Χατζής
Μετά την επιβολή της Χούντας, η εφημερίδα «Ελευθερία» διέκοψε την έκδοσή της και η Σώτια Τσώτου, που ως τότε δούλευε ως πολιτική ρεπόρτερ, αναζήτησε δουλειά στο συγκρότημα Βελλίδη, στη Θεσσαλονίκη.
Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού αντίκρισε τανκς, στρατό, αστυνομία και ανθρώπους της Ασφάλειας, που πραγματοποιούσαν εξονυχιστικό έλεγχο στους ταξιδιώτες, με την ίδια, τελικά, να συλλαμβάνεται και να υποβάλλεται σε πολύωρη αυστηρή ανάκριση, χωρίς να υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον της.
Αφού αφέθηκε ελεύθερη, επιβιβάστηκε στην επόμενη πτήση και όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε, αναλογιζόμενη πως αυτοί που την είχαν ταλαιπώρησαν τώρα «μοιάζουν με μυρμήγκια» έγραψε το γνωστό τραγούδι, που ερμήνευσε ο Κώστας Χατζής.
Δραπετσώνα
Ο κοινωνικός αγώνας που έγινε τραγούδι…
Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης || Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στη δεκαετία του 1960, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να γκρεμίσει τα προσφυγικά σπίτια, προκειμένου να χτιστούν πολυκατοικίες συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων των εκάστοτε περιοχών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η Δραπετσώνα.
Κάθε φορά που οι μπουλντόζες προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τα σπίτια, έβρισκαν αντιμέτωπους τους κατοίκους της Δραπετσώνας, με αποτέλεσμα να φεύγουν άπραγες και τον Τύπο της εποχής να κάνει εκτενή ρεπορτάζ για τις διαμαρτυρίες.
Ο Γιάννης Θεοδωράκης, αδελφός του Μίκη και ρεπόρτερ της εφημερίδας «Αυγή» σε συνεργασία με τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη και τον Μίκη Θεοδωράκη έδωσαν ένα από τα γνωστότερα ελληνικά τραγούδια, το οποίο τραγουδήθηκε για πρώτη φορά από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Ζητάτε να σας πω
Ένα τραγούδι για τον πόνο του χαμένου έρωτα…
Στίχοι: Αττίκ || Μουσική: Αττίκ
Παρά το ότι από στόμα σε στόμα η πραγματική ιστορία αλλοιώθηκε ο λόγος που γράφτηκε αυτό το τραγούδι παραμένει ο ίδιος, ένας χαμένος έρωτας.
Η ιστορία του τραγουδιού ήθελε τον Αττίκ να τραγουδάει τα δημοφιλή στην Ελλάδα του 1930 τραγούδια του, όταν η πρώην γυναίκα του Μαρίκα Φιλιππίδου μπήκε στην περίφημα «μάνδρα» με το νέο της σύζυγο, Σταμάτη Μερκούρη. Η Μαρίκα Φιλιππίδου υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Αττίκ για την οποία είχε γράψει αρκετά τραγούδια, όπως ήταν το «Είδα μάτια».
Όταν λοιπόν το κοινό αντιλήφθηκε την παρουσία της, άρχισε να φωνάζει στον Αττίκ να πει το συγκεκριμένο κομμάτι, με τον ίδιο να φεύγει και να επιστρέφει μετά από κάποια λεπτά, ξεκινώντας να τραγουδάει το «Ζητάτε να σας πω».
Πριγκιπέσσα
Το απρόσμενο δώρο γενεθλίων που έγινε ένα δημοφιλές άσμα
Στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας || Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Ένα τραγούδι το οποίο, αν και είναι πολυτραγουδισμένο, λίγοι ξέρουν το πώς γράφτηκε.
Το τραγούδι αυτό ήταν ένα δώρο γενεθλίων, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του και ο ίδιος ο Μάλαμας, προς τη φίλη του που γιόρταζε, καθώς δεν μπορούσε να της αγοράσει κάποιο δώρο.
Ενώ εκείνη μαγείρευε, έγραψε το τραγούδι και άρχισε να το τραγουδά, με εκείνη να καταλήγει να του λέει πόσο καλό ήταν το τραγούδι του, μιας και ο ίδιος το βρήκε…αστείο. Η γυναίκα αυτή δεν ήταν άλλη από τη σύζυγό του.