
Συνομιλώντας με τη συγγραφέα Καλλιόπη Πισσιώτη για τον παραμυθένιο κόσμο του «Ρας του κομπιουτερά»
- Παναγιώτα Απέργη - 23 Νοεμβρίου 2022
Το συγγραφικό της «παιδί» είναι ένας γλυκύτατος υπολογιστής, ο «Ρας ο Κομπιουτεράς», ο οποίος έχει μια μικρή ιδιαιτερότητα. Παρόλα αυτά, η ιδιαιτερότητά του δεν τον σταματά από το να βρει τα καλύτερα μέρη υπολογιστή και να τα χαρίσει στην καλή του, την Κεντρική Μοναδούλα.
Με άλλα λόγια ο «Ρας ο Κομπιουτεράς είναι ένα μαγευτικό παραμύθι που μπορεί να διαβαστεί άνετα από μικρούς και μεγάλους, περνώντας ένα σημαντικό μήνυμα: ότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή.

— Κυρία Πισσιώτη, πώς προέκυψε η δημιουργία του παραμυθιού «Ρας ο Κομπιουτεράς»;
H δημιουργία του παρόντος βιβλίου προέκυψε από την ανάγκη εύρεσης υλικού προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι πρακτικές μου ασκήσεις κατά την διάρκεια φοίτησης μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, το θέμα επεξεργασίας που έπρεπε να αναπτύξω τότε ήταν ο υπολογιστής.
Η έλλειψη σχετικού υλικού και η αδυναμία να βρω κάποιο αντίστοιχο παραμύθι, με ώθησε να γράψω κάτι δικό μου. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την κρίση της τότε υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Γιουργιώτου ήταν τόσο εντυπωσιακό, που με παρότρυνε να σκεφτώ πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσής του. Η ευκαιρία μου δόθηκε μερικά χρόνια μετά και τώρα το βιβλίο είναι έτοιμο.
— Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;
Ο Ρας δεν θέλει να περάσει μόνο ένα μήνυμα αλλά πολλά. Γι αυτό άλλωστε στο βιβλίο θίγονται αρκετά κοινωνικά θέματα όπως είναι η διαφορετικότητα, η ομαδικότητα, η ενσυναίσθηση και η αγάπη. Παράλληλα, θέλει να διδάξει στον μικρό αναγνώστη τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας υπολογιστής.
Σκοπός, λοιπόν, του βιβλίου είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει μία ξεκούραστη καθημερινότητα αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους που αγαπάμε και τις όμορφες στιγμές που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί τους. Φυσικά όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή περιστρέφονται γύρω από την αγάπη. Και αν κάποιος θέλει να κρατήσει κάτι από αυτό το βιβλίο θεωρείται καλό να κρατήσει αυτό. Την αγάπη!
— Ένα ακόμη αξιόλογο στοιχείο του παραμυθιού είναι ο εμπλουτισμός του με σελίδες δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Πώς γεννήθηκε αυτή η ομολογουμένως δημιουργική ιδέα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να απουσιάζει το κομμάτι της ψυχαγωγίας μέσα από το βιβλίο. Δουλεύω με παιδιά και αυτό με βοηθάει αυτομάτως να σκέφτομαι σαν και αυτά! Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό και εύκολο μετά το πέρας της ανάγνωσης; Βέβαια οι δραστηριότητες δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και να τα βοηθήσουν να κατακτήσουν καινούριες.

— Η διαφορετικότητα και η ομαδικότητα είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται στον «Ρας τον Κομπιουτερά». Πώς νομίζετε ότι ένας νηπιαγωγός θα καταφέρει να εμφυσήσει αυτές τις έννοιες στους μικρούς μας φίλους;
Ο όρος διαφορετικότητα ακούγεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οργάνωση της κοινωνίας. Ο βαθμός ετοιμότητας του κάθε ατόμου να δεχτεί την διαφορετικότητα και να συμβιώσει μαζί της δεν είναι για όλους ο ίδιος. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα τους μαθητές προκειμένου να αποδεχτούν πρώτα τη δική τους διαφορετικότητα και μετά να σεβαστούν τη διαφορετικότητα του άλλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση και την ομαδικότητα. Από την μία μεριά, η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του ατόμου να μπαίνει στη θέση του άλλου και να μπορεί να καταλαβαίνει πως νιώθει αυτό το άτομο. Δηλαδή να φορέσει τα παπούτσια του άλλου. Για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται να τονίζουμε τα συναισθήματα των άλλων στα παιδιά ή να τα βάζουμε να φανταστούν πως μπορεί να νιώθει αυτό το άτομο. Π.χ. Πως νιώθει ο Ρας που η Κεντρική Μοναδούλα δεν τον θέλει, επειδή έχει σπασμένη οθόνη;
Από την άλλη μεριά, ο όρος ομαδικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να αλληλεπιδρά και να συνεργάζεται με άλλους αποσκοπώντας στην επίτευξη κοινών στόχων. Οι εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα των παιδιών με παιχνίδια ομαδοποίησης προκειμένου να τους δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργατικό πνεύμα, καθώς και να γνωρίσουν περισσότερο αρμονικούς τρόπους διαχείρισης των διαφωνιών/συγκρούσεων/διαφορών. Τα παιχνίδια ομαδοποίησης ωφελούν τα παιδιά εφ’ όρου ζωής.
— Από πόσο νωρίς μπορεί ένας γονιός να φέρει το παιδί σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου και με ποιον τρόπο;
Οι γονείς μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να το καταφέρουν αυτό, είναι διαβάζοντάς τους παραμύθια ή παιδικά βιβλία. Βάση ερευνών το να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά τους βιβλία από πολύ νωρίς τα ωφελεί αρκετά. Μεγαλώνοντας τα παιδιά αποκτούν αναπτυγμένες λεξιλογικές ικανότητες, ζωηρότερη φαντασία, αυξημένη αυτοπεποίθηση και καλύτερη κατανόηση και αποδοχή των συναισθημάτων.
— Τελικά, μπορεί η αγάπη να υπερνικήσει όλες τις δυσκολίες και όλα τα προβλήματα που πολώνουν την κοινωνία;
Ναι! Αν κοιτάξουμε βαθύτερα τα προβλήματα της κοινωνίας μας θα καταλάβουμε ότι αυτά προέρχονται από την έλλειψη αγάπης και κυρίως τη μειωμένη αγάπη που έχουμε προς τον συνάνθρωπό μας. Αντί λοιπόν να υποτιμάμε τη δύναμη της αγάπης ας μάθουμε να αγαπάμε αληθινά.
— Ετοιμάζετε κάποια καινούργια παραμυθένια περιπέτεια; Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;
Ναι, έχω συγγράψει και άλλα παιδικά έργα συν το γεγονός ότι το μυαλό μου κατεβάζει συνεχώς καινούριες ιδέες. Στόχος μου είναι η ιστορία του Ρας να συνεχιστεί μέσα από παρόμοιες μικρές ιστορίες όπου εκεί θα μπορούν να αναδειχτούν και οι υπόλοιποι ήρωες του παραμυθιού.
Εκτός αυτού έχω γράψει και ένα παραμύθι που αφορά τον παιδικό καρκίνο και, αν το εκδώσω, θα ήθελα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Το αγαπημένο μου παραμύθι είναι «Ο εγωιστής γίγαντας». Ένα συγκλονιστικό έργο που επίσης μιλάει για την αγάπη με έναν υπέροχο και ξεχωριστό τρόπο.
Το παραμύθι «Ρας ο Κομπιουτεράς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Fylatos Publishing». Δείτε περισσότερα ΕΔΩ