Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Ο “Mythologist” που μας έκανε να «κολλήσουμε» με τη μυθολογία

Ευρηματικός και γνώστης της μυθολογίας, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ή αλλιώς «The Mythologist», καταφέρνει με κάθε βιβλίο, podcast ή βίντεό του στο κανάλι του στο Youtube να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους από το σήμερα σε έναν μυθικό κόσμο και σε εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Με αφορμή την κυκλοφορία του best seller βιβλίου του, το «Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων», από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος μίλησε αποκλειστικά στο newstrip.gr για τον αρχαίο κόσμο, για όσα (δεν) γνωρίζουμε για την αρχαιότητα, τους αγαπημένους του ήρωες, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.

«Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων»: Ακόμη ένα στολίδι για τους λάτρεις της μυθολογίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το νέο σας βιβλίο;

Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία μου να υπάρξει ένα έργο μέσα στο οποίο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες για όλα τα γνωστά και για κάποια από τα λιγότερο γνωστά πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας. Ήθελα ο καθένας και η καθεμία να μπορεί γρήγορα και άμεσα να ανατρέξει σε κάτι που να του δώσει, με τρόπο απλό και κατανοητό, τις πληροφορίες που αναζητά γι' αυτά.

Διαβάζοντας τα βιβλία σας και, φυσικά, παρακολουθώντας τα βίντεο στο κανάλι σας στο YouTube, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αρχαίος κόσμος παραμένει ένα «αχαρτογράφητο» πεδίο. Τελικά, πόσα είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε;

Είναι πάρα πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε πολλά γενικά για την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Το ακόμα χειρότερο, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου είναι να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε μια παραμορφωμένη και λανθασμένη εικόνα για πολλά από αυτά τα οποία θα λέγαμε ότι ανήκουν στην ιστορία του «αρχαίου κόσμου». Όλα βέβαια ξεκινούν από την επιθυμία να μάθουμε, απλώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι έχει εξίσου μεγάλη σημασία το «από πού».

Γιατί η ιστορία της αρχαιότητας εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μας γοητεύει;

Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρωτίστως διότι είναι κομμάτι της ιστορίας μας και πρόκειται για μια χρονική περίοδο που ακόμα και σήμερα μας αρέσει να επικαλούμαστε και να περηφανευόμαστε για αυτή. Επίσης είναι εξαιρετικά γοητευτική και σε μεγάλο βαθμό, είτε από μόνη της είτε από εμάς, έχει πλέον αποκτήσει «επικές« διαστάσεις. Μάχες, ήρωες, λαμπροί φιλόσοφοι, μεγάλοι πολιτικοί, στρατηλάτες στήνουν ένα σκηνικό που διαχρονικά γοητεύει. Αν μιλάμε για τη μυθολογία συγκεκριμένα, είναι επίσης αρκετοί οι λόγοι. Η μυθολογία (όχι μόνο η ελληνική) είναι ανθρώπινη, διδακτική και ψυχαγωγική.

Το κανάλι σας στο YouTube έχει 189.000 ακολούθους. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον φανταστικό κόσμο των βίντεο;

Προέκυψε μέσα από την ιδέα που είχα να καλυφθεί ένα κενό που είχα εντοπίσει στο ελληνικό YouTube. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, ενώ για άλλες επιστήμες -θετικές κυρίως- υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα πολύ ποιοτικά κανάλια. Αγάπησα τη μυθολογία μέσα από τις σπουδές μου, είμαι και από τη φύση μου ένας ανήσυχος και δημιουργικός άνθρωπος και το ένα έφερε το άλλο.

Μελετώντας κανείς την ελληνική μυθολογία συναντά όλων των λογιών της φυσιογνωμίες, άλλες περισσότερες συμπαθητικές και άλλες ολότελα αντιπαθητικές. Ποιες τρεις μυθολογικές μορφές θα ξεχωρίζατε;

Νομίζω ότι η πρώτη προσωπικότητα του μύθου που θα ξεχώριζα, θα ήταν ο Διόνυσος. Ένας θεός αρκετά υποτιμημένος και αρκετά παρεξηγημένος. Από ήρωες η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι γιατί είχαν όλοι τα καλά και τα κακά τους, καθότι πολύ ανθρώπινοι, αλλά νομίζω ο Αχιλλέας έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Από τα μυθικά πλάσματα ίσως τη Μέδουσα και την τραγική της ιστορία που μας έρχεται από τη ρωμαϊκή περίοδο και συγκινεί.

Αρχαιολογία και μυθολογία: δυο τομείς τους οποίους έχετε σπουδάσει, μελετήσει και αγαπήσει. Αν έπρεπε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά σε έναν, ποιος θα ήταν αυτός;

Σίγουρα στην Αρχαιολογία, όπως και σκοπεύω να κάνω. Η μυθολογία εκτός των άλλων είναι ένα εργαλείο κατανόησης των ανθρώπων του παρελθόντος, αλλά η «μητέρα» αυτής της προσπάθειας είναι η Αρχαιολογία μέσα από την ανασκαφική διαδικασία και τη μελέτη των υλικών καταλοίπων και των πηγών. Ωστόσο, ευτυχώς, η ενασχόληση με το ένα δεν αναιρεί και ίσως απαιτεί την ενασχόληση με το άλλο!

Ανατρέχοντας στην ταινιοθήκη μου, «πρωταγωνιστούν» έργα όπως η Τροία (Troy), Η τιτανομαχία (Clash of the Titans), Ηρακλής (Hercules) και πολλές άλλες. Πώς κρίνετε τις κινηματογραφικές μεταφορές της μυθολογίας; Πιστεύετε, όπως κατά καιρούς ακούμε, ότι αποτελούν παραφωνίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας;

Είμαι πολύ υπέρ σε οτιδήποτε επαναφέρει τη μυθολογία στην επικαιρότητα και δίνει αφορμές για να ασχοληθεί ο κόσμος περισσότερο με το αντικείμενο αυτό. Δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ αλλά για ταινίες που αποσκοπούν στη διασκέδαση και το κέρδος, οπότε δεν πρέπει να απαιτούμε πιστότητα με τις αρχαίες πηγές. Αρκεί να γίνεται η εκάστοτε προσπάθεια με σεβασμό!

Αν μπορούσατε με μια… χρονομηχανή να γυρίσετε πίσω στο χρόνο, σε ποια εποχή θα θέλατε να ζήσετε;

Δεν θα πρωτοτυπήσω εδώ. Σίγουρα στην Κλασική Αθήνα για να παρακολουθήσω την καθημερινότητα των ανθρώπων και να δω πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε από πλευράς γνώσης, διότι μερικές φορές πραγματικά αναρωτιέμαι. Το παρελθόν δεν υπάρχει. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η εικόνα που έχουμε για αυτό είναι μόνο στο μυαλό μας, οπότε θα ήθελα να ξέρω αν είναι έστω και σε ικανοποιητικό βαθμό σωστή.

Και αυτό που αδημονούμε να ακούσουμε όλοι οι αναγνώστες σας: Τι να περιμένουμε στο μέλλον; Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο ή άλλο project;

Πολλά και διάφορα! Για βιβλίο δεν μπορώ ακόμα να σας πω, διότι θέλω το «Εγχειρίδιο» να ταξιδέψει και να κάνει τον κύκλο του. Από projects ναι, έρχονται πολλά με το καλό από Σεπτέμβρη, εντός και εκτός διαδικτύου, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσουν και θα σας κάνουν να έρθετε ακόμα πιο κοντά με τη μυθολογία και την αρχαιότητα!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα βιβλία του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου ΕΔΩ

Πηγή φωτογραφίας: Facebook @The Mythologist