Κάθε ρολόι και μια ιστορία: 8 διάσημα ρολόγια από όλον τον κόσμο
- Παναγιώτα Απέργη - 7 Φεβρουρίου 2021
Τα ρολόγια όλων των ειδών είναι ένα στολίδι, και πολύ περισσότερο τα ρολόγια που υπάρχουν στις διάφορες πόλεις και αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους, καθώς τις διακοσμούν και τις κάνουν να ξεχωρίζουν, μαγνητίζοντας τα πλήθη του κόσμου.
Βανκούβερ
Στην ιστορική γειτονιά Gastown, και σε πολύ μικρή απόσταση από την προκυμαία του Βανκούβερ, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης, το ατμοκίνητο ρολόι ύψους 5,5 μέτρων. Το ρολόι εμφανίζει την ώρα και στις τέσσερις πλευρές, ενώ κάθε τέταρτο χτυπάει, βγάζοντας ατμό από την κορυφή του, όπως κάνουν και οι ατμομηχανές.
Το θέμα της ατμοκίνησης επιλέχθηκε για να θυμίζει το βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής, την οποία κάποτε διέτρεχαν υπόγεια οι αγωγοί ατμού. Φυσικά το ρολόι δεν τροφοδοτείται με ατμό, αλλά λειτουργεί με τη βαρύτητα και αποτελείται από χαλύβδινες σφαίρες που κατεβαίνουν με μια αλυσίδα, η οποία κινεί τους δείκτες του. Η μικρή ατμομηχανή, που υπάρχει στη βάση, ανυψώνει την αλυσίδα οδηγώντας τις μπάλες πάλι στην κορυφή, προκαλεί τους χτύπους του ρολογιού και δημιουργεί τον ατμό που βγαίνει.
Πράγα
Το αστρονομικό ρολόι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, το οποίο σημαίνει την ώρα με ήχους από καμπάνες, ενώ, παράλληλα, βγαίνουν και 12 μικρές φιγούρες, οι 12 Απόστολοι, με τον Άγιο Πέτρο να κρατά ένα κλειδί, το οποίο συμβολίζει το Βασίλειο των Ουρανών. Καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, πλήθος κόσμου στέκεται μπροστά από το ρολόι για να το θαυμάσει.
Το ρολόι κατασκευάστηκε το 1410 από τον Jan Šindel, καθηγητή μαθηματικών και αστρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, και τον ωρολογοποιό Mikuláš του Kadaně. Το εντυπωσιακό με αυτό το ρολόι δεν είναι απλώς ότι δείχνει την ώρα αλλά και ότι συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη γη, τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης με τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου.
Βέρνη
Ο Πύργος του Ρολογιού Zytglogge , της «καμπάνας του χρόνου», είναι το σήμα κατατεθέν της Βέρνης, πάνω στον οποίο υπάρχει ένα εντυπωσιακό ρολόι με τη μορφή αστρολάβου, που κατασκευάστηκε από τον Kaspar Brunner και περιλαμβάνει διάφορες μηχανικές φιγούρες, όπως αρκούδες, αλλά και έναν κόκορα. Οι φιγούρες εμφανίζονται 4 λεπτά πριν την αλλαγή της ώρας, ενώ δίπλα από τους περιστρεφόμενους δείκτες του ρολογιού υπάρχουν είδωλα και κάθε ώρα εμφανίζεται μια μεγαλύτερη φιγούρα που χτυπά το χρυσό καμπανάκι στην κορυφή του πύργου.
Εκτός από το χρόνο, το συγκεκριμένο ρολόι διαθέτει σεληνιακό ημερολόγιο, διάγραμμα με τα ζώδια και τα αστέρια και το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχοντας, παράλληλα, ενδείξεις για τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ κάθε δίσεκτο έτος το ρολόι αναπρογραμματίζεται χειροκίνητα.
Η ολοκλήρωση κάθε ώρας σηματοδοτείται όχι μόνο από την εμφάνιση ενός κούκου αλλά και μιας ολόκληρης παράστασης, με χαρακτηριστικότερες μορφές αυτή του γελωτοποιού που χορεύει, τις αρκούδες που παρελαύνουν και την επίχρυση φιγούρα που ονομάζεται Χρόνος και αναποδογυρίζει την κλεψύδρα. Το τέμπλο του ρολογιού είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες: αυτή του μαύρου νυχτερινού ουρανού, του σκοτεινού μπλε της δύσης και του ανοιχτόχρωμου γαλάζιου του πρωινού ουρανού.
Κρακοβία
Η κεντρική πλατεία Rynek Glowny χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, με χαρακτηριστικότερο, ίσως, στοιχείο της την πανέμορφη Βασιλική της Παναγίας.
Από το καμπαναριό της εκκλησίας ακούγεται το περίφημο σάλπισμα της τρομπέτας Hejnał Mariacki, που είναι το διασημότερο εμβατήριο που ακούγεται κάθε μέρα και κάθε ώρα από έναν τρομπετίστα. Στο μέσο της μελωδίας ακούγεται ένας πένθιμος τόνος, ο οποίος αποτελεί φόρο τιμής προς τον διάσημο φρουρό - τρομπετίστα του 13ου αιώνα, που δέχθηκε βέλος στο λαιμό του, ενώ προειδοποιούσε τη πόλη για την επίθεση των Μογγόλων.
Μόναχο
Στην κορυφή του νέου Δημαρχείου, που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της γοτθικής αναβίωσης της Γερμανίας, με πλήθος εικόνων τοπικών αγίων και αλληγορικών μορφών, γλυπτά εμπνευσμένα από τους μύθους και την ιστορία της Βαυαρίας, δεσπόζει το ορειχάλκινο ρολόι, που αποτελεί σύμβολο της βαυαρικής πρωτεύουσας.
Αυτό το ρολόι είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μουσικό ρολόι της Ευρώπης, με τις 43 καμπάνες του να ηχούν κάθε μέρα και τις πολύχρωμες μηχανικές μορφές του να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής. Η συνολική διάρκεια της μελωδίας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 λεπτών και χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος, οι φιγούρες της πάνω σειράς χορεύουν έναν ιπποτικό χορό και αναπαριστούν το γάμο του δούκα Γουλιέμου Ε΄με τη Ρενάτα της Λωρραίνης, καταλήγοντας στο κονταροχτύπημα δυο ιπποτών, όπου νικά ο Βαυαρός ιππότης με την μπλε και άσπρη στολή, ενώ στο δεύτερο μέρος οι φιγούρες χορεύουν τον χορό των βαρελάδων, ένα χορό - ανάμνηση της λήξης της επιδημίας της πανούκλας του 1517.
Φιλαδέλφεια
Παρά τους ουρανοξύστες και τα υπερσύγχρονα κτήρια, το Δημαρχείο της πόλης κοσμείται από ένα όμορφο ρολόι και από 5 χάλκινα αγάλματα, με το ψηλότερο – ύψους 11 μέτρων – να είναι ο William Penn, ιδρυτής της Πενσυλβάνιας και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της Φιλαδέλφειας. Τα υπόλοιπα μικρότερα αγάλματα, σκαρφαλωμένα πάνω στα τέσσερα ρολόγια του πύργου, απεικονίζουν τους πρώτους κατοίκους της πόλης, που ήταν μετανάστες από τη Σουηδία και ιθαγενείς Αμερικανοί.
Το κτήριο έχει ύψος 167 μέτρα και φτιάχτηκε το 1901, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει, ήδη, από το 1871.
Μόντρεαλ
Ο Πύργος του Ρολογιού του Μόντρεαλ, γνωστός και ως Ρολόι Μνήμης των Ναυτικών, βρίσκεται στο Παλιό Λιμάνι του Μόντρεαλ με την κατασκευή του πύργου να έχει ξεκινήσει το 1919 και να ολοκληρώνεται το 1922. Το κτήριο έχει ύψος 45 μέτρα, διαθέτει τρεις στάσεις παρατήρησης κατά μήκος της σκάλας, με τους εξωτερικούς τοίχους να είναι λευκοί και αποτελείται από δυο πύργους, έναν κύριο και από έναν μικρότερο, που συνδέονται με ένα λευκό τοίχωμα 13 μέτρων.
Ο μηχανισμός του ρολογιού κατασκευάστηκε στο Λονδίνο το 1921 από την εταιρεία Gillett & Johnson, που έχει κατασκευάσει και το μηχανισμό του ρολογιού στο παλάτι του Westminster, στο Λονδίνο. Το ρολόι, εκτός από το μαγικό θέαμα που προσφέρει στους διαβάτες, είναι ένα είδος οικοσήμου και ένας φόρος τιμής για όλους τους ναυτικούς που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λονδίνο
Το Big Ben, το δίχως άλλο, είναι ένα από τα γνωστότερα ρολόγια στον κόσμο και το αγαπημένο ορόσημο των Βρετανών. Βρίσκεται στα βόρεια των ανακτόρων του Westminster και είναι το μεγαλύτερο ρολόι τεσσάρων όψεων με καμπάνες. Η ανέγερση του Πύργου ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 1858, αλλά το μεγάλο ρολόι άρχισε να δουλεύει έναν χρόνο αργότερα, στις 31 Μαΐου του 1859.
Η μελωδία που ακούγεται, όταν χτυπάει η καμπάνα ονομάζεται «Westminster Chimes» και είναι βασισμένη σε μια άρια του George Friderick Handel γνωστή ως «Messiah».
Το Big Ben έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Λονδίνου, το χτύπημά του ακούστηκε από το ραδιόφωνο του BBC World Service ως απόδειξη ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ηττηθεί.
Το ρολόι του πύργου, που σχεδίασε ο Edmund Beckett Denison, δικηγόρος, έχει μεταλλικούς δείκτες και τρία συνεχόμενα γρανάζια – μηχανισμούς, έναν που μετακινεί τους δείκτες, έναν που συνδέεται με τα καλώδια στο καμπαναριό και έναν που κάνει την καμπάνα να χτυπάει.