Μπρους Λι: Ο ηθοποιός, ο δάσκαλος, ο θρύλος

Δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ηθοποιός, φιλόσοφος, ποιητής και ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο, ο Μπρους Λι θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς πολεμικών τεχνών όλων των εποχών, ο οποίος σε νεαρή ηλικία κατάφερε ό, τι οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους: να γίνει είδωλο.

Ο Λι Τζου-φαν, κατά κόσμον Μπρους Λι, γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, στο Σαν Φρανσίσκο, με τη χρονιά της γέννησής του να είναι, σύμφωνα με τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο, η «Χρονιά του Δράκου».

bruce_lee_2

O Μπρους ήταν το τρίτο παιδί του Χου-Σεν Λι και της Γκρέισι Λι, το οποίο γεννήθηκε, όταν ο πατέρας του έκανε μια περιοδεία ως υψίφωνος με τα υπόλοιπα μέλη της Καντονέζικης Όπερας. Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, η οικογένεια επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ, όπου και διέμεινε για αρκετά χρόνια, λόγω της εργασίας του πατέρα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε τις εμφανίσεις του σε ταινίες, ώστε, φτάνοντας στην ηλικία των δεκαοχτώ χρόνων να μετρά στο ενεργητικό του περισσότερες από είκοσι, με την πιο γνωστή να είναι η ταινία «Τhe Orphan», μια από τις κλασικότερες στο Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, άρχισε να μελετά πολεμικές τέχνες και να παίρνει μέρος σε σχολικούς αγώνες Γουίν Τσουν και πυγμαχίας, παραδεχόμενος, χρόνια αργότερα, πως από την ηλικία των 11 χρόνων έπαιζε ξύλο με γειτονικές συμμορίες.

Αν και ήρθε σε επαφή με διάφορα είδη πολεμικών τεχνών, ο Λι επηρεάστηκε από το Γουίν Τσουν, το οποίο ξεκίνησε να εξασκεί από την ηλικία των δεκαέξι ετών, με δάσκαλό του τον θρυλικό Ιπ Μαν. Οι βασικότερες ασκήσεις ήταν: το τσι σάο (chi sao), διάφορες, δηλαδή, τεχνικές που ασκούνται πάνω σε ξύλινα ομοιώματα και η ελεύθερη πυγμαχία.

bruce_lee_3

Στόχος του Ιπ Μαν ήταν να ενθαρρύνει τους μαθητές του να παίρνουν μέρος σε οργανωμένους διαγωνισμούς, ώστε να μένουν μακριά από τους δρόμους και την πάλη με τα μέλη των συμμοριών.

«Ένας στόχος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τον πετυχαίνουμε πάντα. Συχνά χρησιμεύει απλά στο να έχουμε κάτι να επιδιώκουμε»

Μετά από ένα χρόνο πλάι στον γνωστό δάσκαλο πολεμικών τεχνών, οι περισσότεροι μαθητές απαίτησαν να απομακρυνθεί από τη σχολή ο Λι, επειδή έγινε γνωστό πως ένα μέλος της οικογένειάς του είχε γερμανική καταγωγή, μιας και εκείνη την εποχή οι Κινέζοι απαγόρευαν τη μετάδοση της γνώσης των πολεμικών τεχνών σε μη-Ασιάτες.

Βλέποντας το ενδιαφέρον του Λι για το Γουίν Τσουν, ο Ιπ Μαν συνέχισε να τον διδάσκει, με τον Γουάν Καμ Λονγκ, έναν μαθητή της σχολής, να εξασκείται με τον Λι μέχρι να πάει στην Αμερική.

Έπειτα από μια σειρά συνεχών συγκρούσεων με μέλη Τριάδων και με τις επιδόσεις του στο σχολείο να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, ο πατέρας του Λι αποφασίζει να τον στείλει στις Η.Π.Α., φοβούμενος, κυρίως, για τη ζωή του γιου του.

«Μην προσεύχεσαι για μια εύκολη ζωή, προσευχήσου να έχεις τη δύναμη να αντέξεις μία δύσκολη»

Έτσι, το 1959, ο Λι μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου διέμεινε μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή του, Ανιές Λι.

bruce_lee_4

Εκεί άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα, το 1960, τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και τον Μάρτιο του 1961 εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, κάνοντας μαθήματα στην υποκριτική, στη φιλοσοφία και την ψυχολογία, χωρίς να σταματήσει, βέβαια, την εξάσκηση του Γουιν Τσουν.

Το ταλέντο του, σύντομα, έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά Καράτε στο Λονγκ Μπιτς από έναν διάσημο κομμωτή του Χόλιγουντ, ο οποίος συνέστησε τον Λι σε έναν παραγωγό ταινιών, με συνέπεια ο Μπρους Λι να υπογράφει, τελικά, πενταετές συμβόλαιο για την τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας στη σειρά «The Green Hornet».

Αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη του αγάπη για την ηθοποιία, ο Λι δημιούργησε στο Χονγκ Κονγκ μια δική του εταιρεία παραγωγής, με την πρώτη του ταινία «Fist Of Fury» να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ σε πωλήσεις, μόλις σε τρεις ημέρες.

Ο Λι είχε αρχίσει τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών πολλά χρόνια πριν ανοίξει τις σχολές του, ήδη από το 1959, όταν δίδασκε αρχικά φίλους του, που γνώρισε στις Η.Π.Α..

Τα πρώτα είδη που δίδαξε ήταν το Κουνγκ Φου και το Τζούντο, όπως, επίσης, και μια δική του παραλλαγή του Γουίν Τσουν.

bruce_lee_5

Μετά το Διεθνές Πρωτάθλημα Καράτε Λονγκ Μπιτς, συνάντησε τον επαγγελματία του Τάε Κβον Ντο, Τζουν Γκου Ρι, με τον οποίο έγιναν καλό φίλοι, με τον τελευταίο να του διδάσκει ένα νέο είδος κλωτσιάς, αυτό της πλευρικής.

Καταλυτικό ρόλο για την επαγγελματική ζωή του Λι, υπήρξε ο αγώνας με τον Γουόνγκ Τζακ Μαν, ο οποίος ήταν γνωστός για τις επιδεξιότητες του στο Χινγκικουάν, το Σαολίν του Βορρά και το Τάι Τσι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κινέζικη κοινότητα φέρεται να είχε στείλει ένα τελεσίγραφο στο Λι, με το οποίο τον διέταζαν να σταματήσει τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών σε μη-Κινέζους.

Όταν αρνήθηκε να συμμορφωθεί, τον προκάλεσαν για μια αναμέτρηση με τον Γουόνγκ, με την προϋπόθεση πως, αν ο Λι έχανε, θα έκλεινε τη σχολή του.

bruce_lee_6

Στον αγώνα που ακολούθησε σε θέατρο της Τσάιναταουν, του οποίου η διάρκεια αμφισβητείται, ο Λι κέρδισε τον Μαν, με τον τελευταίο να ζητά ρεβάνς λίγο καιρό αργότερα.

«Άδειασε το μυαλό σου, να μην έχεις ούτε μορφή ούτε σχήμα, σαν το νερό. Αν βάλεις νερό σε μια κούπα, θα γίνει η κούπα. Αν βάλεις νερό σε ένα μπουκάλι εκείνο θα γίνει το μπουκάλι. Αν το βάλεις σε μια τσαγιέρα, θα γίνει η τσαγιέρα. Τώρα το νερό μπορεί να κυλήσει ή να συγκρουστεί. Να είσαι νερό, φίλε μου»

Η ρεβάνς δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τον Λι, ο οποίος συνέχισε να διδάσκει πολεμικές τέχνες σε όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Παρά τη γνώση και την εξάσκηση διάφορων πολεμικών τεχνών, ο Λι, επινόησε το 1967, ένα νέο είδος, αυτό του Τζιτ Κουν Ντο, το οποίο διακρινόταν για την πρακτικότητα, την ευελιξία, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, καθώς συνδύαζε διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Enter The Dragon», το 1973, ο Λι κατέρρευσε, υποφέροντας από πονοκεφάλους και σπασμούς.

Όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό οίδημα και του χορήγησαν ουσίες που απέτρεπαν το πρήξιμο, με τα συμπτώματα, βέβαια, να μην αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους για άλλη μια, τελευταία, φορά.

bruce_lee_7

Λίγους μήνες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, ο Λι άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 32 ετών. Το ιατροδικαστικό πόρισμα όριζε ως αιτία θανάτου την αλλεργική αντίδραση σε παυσίπονο που είχε πάρει για τον πονοκέφαλο, σε συνδυασμό με το εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο είχε διογκωθεί αρκετά.

Οι θεωρίες για τον θάνατό του

Ο θάνατος του θρύλου των πολεμικών τεχνών έφερε στο προσκήνιο πολλές και διακριτές θεωρίες, οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα εξαιρετικά διαδεδομένες.

bruce_lee_8

1. Οι Τριάδες: σύμφωνα μ' αυτή τη θεωρία, η κινέζικη μαφία, γνωστή και ως Τριάδες, φέρεται να σκότωσε τον Μπρους Λι, επειδή αρνήθηκε να του παρέχουν προστασία επί πληρωμή, με αρκετούς, μάλιστα, να υποστηρίζουν πως, λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό του, είχε διαπληκτιστεί με τον αρχηγό της μαφίας.

2. Οι Δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών: κατά τη δεκαετία του 1970, οι πολεμικές τέχνες δεν διδάσκονταν σε μη-Κινέζους, κάτι το οποίο δεν έβρισκε σύμφωνο τον Λι, ο οποίος δίδασκε μαθητές ανεξαρτήτου καταγωγής. Λέγεται πως, ως ποινή για αυτή του την απείθεια στον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό, οι δάσκαλοι του Κουνγκ Φου αποφάσισαν να τον βγάλουν από τη μέση.

3. Η Ιταλική Μαφία: σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, ο Λι λέγεται πως αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα σχέδια της ιταλικής μαφίας για το μέλλον του στη μεγάλη οθόνη, εξοργίζοντάς τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τον σκοτώσουν.

4. Η κατάρα των Λι: πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η οικογένεια Λι στοιχειώνεται από μία κατάρα, η οποία ήταν η αιτία θανάτου όχι μόνο του Μπρους Λι, αλλά και του γιου του, Μπράντον. Όπως είναι γνωστό, ο Μπράντον σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Crow», όταν από απροσεξία και ελλιπή έλεγχο, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν γεμάτο με κανονικές σφαίρες.