Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από την πένα του διεθνούς Τύπου

Ήταν 3 τα ξημερώματα, όταν τα τανκς σπάσανε την πύλη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εισέβαλαν στον αύλειο χώρο, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά συλλήψεων, βασανισμών και θανάτων. Όπως έγραψε και ο Βασίλης Ρώτας, «μέσα στης τέχνης το ιερό/ σκοτώνει η βία τα παιδιά/ που τραγουδούν τη Λευτεριά».

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα που πήρε το δικτατορικό καθεστώς ήταν η επιβολή προληπτικής λογοκρισίας στον χώρο του Τύπου και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μιας σειράς εφημερίδων και περιοδικών. Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα καταστολής που εφάρμοζε η Χούντα, οι δημοκρατικοί πολίτες δεν πτοήθηκαν και από την επομένη κιόλας της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας, άρχισαν να συγκροτούν αντιδικτατορικές οργανώσεις, με κύριο στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου.

polytexneio-2

Ο διεθνής Τύπος κάλυψε με δημοσιεύματα τα γεγονότα, πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με εκτενή και αντικειμενικό τρόπο, εξετάζοντάς τα ως ξένοι παρατηρητές.

Η γαλλική Le Monde ανέφερε στο ρεπορτάζ της για το Πολυτεχνείο ότι «ενώ πολλαπλασιάζονται οι συλλήψεις και οι προσαγωγές ακόμη και μπροστά στα μάτια των περαστικών, η ζωή στους δρόμους της Αθήνας “προσποιείται” πως έγινε ξανά κανονική». Δυο μέρες αργότερα η ίδια εφημερίδα ανέφερε τα εξής:
«Μετά τον φόβο και τη βία του Σαββατοκύριακου, μια παράξενη αμηχανία διακατέχει τους Έλληνες. Κρέμονται από τις εφημερίδες οι οποίες, πάντα σε καθεστώς λογοκρισίας, δεν δίνουν άλλες πληροφορίες πέρα από τις “ανακοινώσεις” του στρατηγού Δημήτρη Ζαγοριανάκου, αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ή κάποιες περιγραφές για το Πολυτεχνείο που “κατέλαβαν οι αναρχικοί”».

polytexneio-3

Η αιματοχυσία της 17ης Νοέμβρη προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, το οποίο ξεδιπλώθηκε με σειρά διαδηλώσεων σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, ενώ η Χούντα ανακοίνωσε επίσημα πως υπήρξαν 16 νεκροί. Προκειμένου να καλύψει την αναταραχή που σημειώθηκε, η Χούντα είχε καλέσει τους ξένους ανταποκριτές στο Πολυτεχνείο για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι όλα έβαιναν καλώς.

Ο δημοσιογράφος της Le Monde ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η επίσκεψη στο Πολυτεχνείο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα δεν έπεισε τους ξένους ανταποκριτές. Τα πάντα έμοιαζαν με καλοστημένο θέατρο…».

Οι πληροφορίες της γαλλικής Le Figaro, την επομένη των γεγονότων, έκαναν λόγο «ακόμη και για 100 νεκρούς», ενώ η New York Times επεσήμανε τα εξής:
«Η Χούντα έβγαλε το βελούδινο γάντι της. Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τις αναταραχές, οι οποίες κατεστάλησαν από άρματα μάχης και δυνάμεις Ασφαλείας. Η εξέγερση οδήγησε επίσης στην εκ νέου επιβολή ενός στρατιωτικού νόμου, τρεις μήνες μετά την άρση του».

polytexneio-4

Η εφημερίδα εξηγούσε στους αναγνώστες της ότι αυτό που συνέβη στο Πολυτεχνείο δεν ήταν απλώς μια φοιτητική εξέγερση, αλλά μια «πιο σοβαρή πρόκληση απέναντι στη στρατιωτική χούντα, καθώς με τους φοιτητές ενώθηκαν νεαροί εργάτες».

H αγγλική Birmingham Post σε μονόστηλό της έγραψε πως: «4.000 διαδηλωτές και μια ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου “φωνάζουν συνθήματα και πετούν πορτοκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα», ενώ η Daily Mail έκανε λόγο για μια «λαϊκή επανάσταση, όπου υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και ένας μη υπολογίσιμος αριθμός τραυματιών. Παράλληλα, τόνιζε πως οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες που βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο άνοιξαν πυρ κατά φοιτητών και άλλων διαδηλωτών, όταν διαπίστωσαν πως η χρήση δακρυγόνων δεν αρκούσε για να διαλύσει τα πλήθη.

Το ξενόγλωσσο περιοδικό Monthly Review of International Press on Greece φιλοξένησε μια ανακοίνωση της Δημοκρατικής Άμυνας, με την οποία η μαχητική αντιδικτατορική οργάνωση ζήτησε «την επέκταση του αγώνα, για το ξερίζωμα του μιλιταριστικού καθεστώτος, για την απέλαση του ιμπεριαλισμού, για την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, για την επιβολή μιας ζωντανής δημοκρατίας».

Στη μικρή οθόνη τα πρόσωπα εναλλάσονται σταθερά δίχως
πολλούς θορύβους. Η εξουσία όπως πάντοτε φωτίζεται με τετραγωνισμένο
φως. Ιαχές. Το πλήθος.
Στο μεταξύ το πλήθος. Αόρατα μάτια με τρείς διαστάσεις ακτινογραφούν
εισερχομένους εξερχομένους διερχομένους. Τα περίστροφα ακίνητα βαθειά
μέσα τους σαφώς οπλισμένα.
Το πλήθος φεύγει. έφυγε.
Κι εκεί σε βρήκαν αργότερα με μια ριπή (τρύπες 7-8) στη πλάτη σου ετών
ας πούμε 24 καμμιά ταυτότητα.
- Τάκης Σινόπουλος