Ο γύρος του κόσμου σε 6 στάδια: Σκοράροντας στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου

Γήπεδα ποδοσφαίρου, άλλα πιο μικρά, άλλα πιο μεγάλα, όλα, όμως, συνδεδεμένα με σημαντικά αθλητικά, ιστορικά ή πολιτικά γεγονότα, με πολλά από αυτά να εντυπωσιάζουν με την εξωτερική τους όψη τους επισκέπτες. Ποια είναι, όμως, μερικά από τα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου;

Στράχοβ

 stadium_2

Το τεράστιο αυτό τσιμεντένιο γήπεδο βρίσκεται στην Πράγα και είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο σε όλο τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τις μετέπειτα προσθήκες σε εξέδρες, έχει χωρητικότητα 220.000 – ή κατ’ άλλους 250.000 – θεατές.

Η κατασκευή του ανάγεται στο μακρινό 1926 και στις εκδηλώσεις του οργανισμού Σοκόλ (Sokol), ο οποίος το χρησιμοποιούσε για ασκήσεις μαζικής γυμναστικής. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1932, τοποθετήθηκαν οι κερκίδες από μπετόν και το στάδιο μπορούσε να στεγάσει διάφορες αθλητικές αναμετρήσεις, με εμβληματικότερες τις περίφημες αθλητικές Σπαρτακιάδες. Από το 1990 και μετά, το στάδιο Στράχοβ χρησιμοποιήθηκε, κυρίως, για συναυλίες, με ενδεικτικότερες αυτές των: Rolling Stones, Guns N' Roses, Bon Jovi, Aerosmith, Pink Floyd και AC/DC.

Καμπ Νου

 stadium_3

Το Καμπ Νου είναι το ιστορικό γήπεδο της Βαρκελώνης, η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπαρτσελόνα, αλλά και της Εθνικής Ομάδας της Καταλονίας. Κάθε χρόνο δέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ έχει φιλοξενήσει πολλά δημοφιλή αθλήματα, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, αλλά και τον τελικό του Champions League, το 1999.

Το στάδιο έχει χωρητικότητα 98.772 θεατών και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση γήπεδο της Ευρώπης στο οποίο διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου, με το επίσημο όνομά του να είναι «Εστάδι ντελ Μπαρτσελόνα», καθώς το «Καμπ Νου» είναι ένα ψευδώνυμο που στα καταλανικά σημαίνει νέο γήπεδο.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 24 Σεπτεμβρίου 1957 και, εκτός από τον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες, περιλαμβάνει, μπουτίκ, μουσείο με 1.420 εκθέματα και 420 Κύπελλα, λιθογραφίες και αφίσες αγώνων σχεδιασμένες από τον Miro, αλλά και παρεκκλήσι για τις πνευματικές ανάγκες των ποδοσφαιριστών.

Μαρακανά

 stadium_4

Το στάδιο, αρχικά, έφερε την επίσημη ονομασία Δημοτικό Στάδιο (Estádio Municipal), αλλά, από το 1964, ονομάζεται Στάδιο του δημοσιογράφου Μάριο Φίλιο (Estádio Jornalista Mário Filho), προς τιμήν του δημοσιογράφου που είχε πρωτοστατήσει στην ανέγερσή του. Παρόλα αυτά, είναι παγκοσμίως γνωστό ως Μαρακανά, από τον ομώνυμο ποταμό που διαρρέει την περιοχή.

Η ανέγερση του σταδίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1948, σε έναν χώρο που μέχρι πριν στέγαζε ένα ιπποδρόμιο, με σκοπό να φιλοξενήσει τους αγώνες του Μουντιάλ του 1950, αποτελώντας το «σκηνικό» της αναπάντεχης ήττας της οικοδέσποινας, με 2-1, από την Ουρουγουάη.

Η προσέλευση των θεατών σε εκείνη την ποδοσφαιρική αναμέτρηση αποτελεί μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ, αν και ο αριθμός των παρευρισκομένων δεν είναι απόλυτα ακριβής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία φέρονται να κόπηκαν, επισήμως, 174.000 εισιτήρια, ενώ μαζί με τις προσκλήσεις ανέρχονται σε 199.854 θεατές - ή κατ' άλλους 220.000 !

Το Μαρακανά αποτελεί τη μόνιμη έδρα της Εθνικής Βραζιλίας, ενώ, από τα σημαντικότερα δρώμενα που έχει φιλοξενήσει είναι μία σειρά από συναυλίες, το κήρυγμα του Πάπα, δυο τελικούς αγώνες Μουντιάλ, το 1950 και το 2014, τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της FIFA το 2013, αλλά και τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Μάλιστα, σε αυτό το γήπεδο, ο θρυλικός Πελέ πέτυχε το χιλιοστό γκολ της καριέρας του.

Στάδιο Αζτέκα

 stadium_5

Με το όνομά του να αποτελεί φόρο τιμής προς τη φυλή των Αζτέκων στο Μεξικό, το Στάδιο Αζτέκα κατασκευάστηκε το 1966, για να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 και έχει χωρητικότητα 95.500 θέσεων.

Μια από τις θρυλικότερες αναμετρήσεις που δόθηκαν σε αυτό το γήπεδο είναι το «ματς του αιώνα» μεταξύ της Ιταλίας και της Δυτικής Γερμανίας, που έληξε με τη νίκη της πρώτης με 4-3 στην παράταση, στον ημιτελικό του Μουντιάλ, το 1970.

Παράλληλα ήταν το ίδιο στάδιο στο οποίο ο Μαραντόνα χρησιμοποίησε το περίφημο «χέρι του Θεού» για να σκοράρει, κόντρα στην Εθνική Αγγλίας, το 1986, νικώντας τη με 2 - 1.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, τόσο στον τελικό του Μουντιάλ, το 1970, όταν η Βραζιλία συνέτριψε με 4-1 την Ιταλία, όσο και στο παιχνίδι που έκρινε τη νικήτρια χώρα, το 1986, στις εξέδρες βρίσκονταν περισσότεροι από 100.000 θεατές!

Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου

 stadium_6

Το συγκεκριμένο στάδιο έγινε γνωστό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της παραδοσιακής κινέζικης τέχνης. Λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, χαρακτηρίζεται ως η «φωλιά του πουλιού», καθώς η αρχιτεκτονική του το κάνει να μοιάζει με μία τεράστια φωλιά πουλιού.

Το στάδιο, χωρητικότητας 91.000 ατόμων και κόστους, τουλάχιστον, 293 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα: το εσωτερικό που είναι ο αγωνιστικός χώρος και τα καθίσματα και το εξωτερικό πού είναι το ατσάλινο πλαίσιο, που το περιβάλλει.

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα γήπεδα του κόσμου, το οποίο μαγνητίζει το βλέμμα όλου του κόσμου, λόγω της αρχιτεκτονικής του και αποτελεί ένα προσφιλές μέρος επίσκεψης. Φυσικά, εκτός από τους αθλητικούς χώρους, μπορεί κανείς να θαυμάσει και την τεχνητή λίμνη η οποία αλλάζει χρώματα το βράδυ.

Στάδιο FNB

 stadium_7

Το Στάδιο FNB είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της αφρικανικής ηπείρου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Soccer City και The Calabash λόγω της ομοιότητάς του με την αφρικανική κατσαρόλα ή νεροκολοκύθα, εγκαινιάστηκε το 1989.

Η πρόσοψή του διαθέτει ένα κάλυμμα από πάνελ ινών - τσιμέντου που κατασκευάστηκαν από υλικά τοπικής προέλευσης και που δίνει μια μοναδική αισθητική στην εμφάνιση του κτηρίου.

Η χωρητικότητά του αγγίζει τις 94.736 θέσεις, ενώ εκτός από τον τελικό του Μουντιάλ, το 2010, σε αυτό το στάδιο έλαβε χώρα η ιστορική ομιλία του Νέλσον Μαντέλα, όταν αποφυλακίστηκε το 1990.

Φυσικά, το γήπεδο αποτελεί την έδρα της Εθνικής Ομάδας της χώρας – γνωστής και ως Bafana Bafana – αλλά και της Kaizer Chiefs, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.