Αξέχαστα love stories Ολυμπιονικών που άφησαν εποχή
- Παναγιώτα Απέργη - 26 Ιουλίου 2024
Κάθε τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες συμμετέχοντες φεύγουν από τους Αγώνες με ή χωρίς μετάλλιο ή με ένα νέο προσωπικό ρεκόρ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιστρέφουν στο σπίτι με το έτερον ήμισύ τους, με ένα δαχτυλίδι αρραβώνων ή ακόμα και με μια ανθοδέσμη γάμου.
Κι αυτό γιατί δεν είναι σπάνιο να ανθίσει μια δυνατή αγάπη κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου καλλιεργείται το αίσθημα εγκαρδιότητας καιη εξοικείωση μεταξύ των αθλητών.
Φυσικά, στους Ολυμπιακούς μετέχουν αρκετά συχνά αθλητές που είναι ήδη ζευγάρια στη ζωή και διαπρέπουν οικογενειακά σε κάποιο άθλημα, μετατρέποντας την κατάκτηση ενός μεταλλίου σε οικογενειακή υπόθεση.
Ένα από αυτά τα ζευγάρια είναι και οι Τζέιμς Τζόνσον και Φίλις Γουάιατ Σκουάιρ Τζόνσον, αλλά και οι Έντγκαρ Σάιερς, που είναι ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ, και Φλόρες Μάντλιν «Ματζ» Σάιερς, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 κατέκτησαν, αντίστοιχα, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο.
Τη δόξα τους ζήλεψε το ζευγάρι από τη Νορβηγία Ίνγκβαρ και Αλέξια Μπριν, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το 1920.
Παράλληλα, οι Ολλανδοί Μαργκό Σάρτεν-Αντίνκ και Καρέλ Σάρτεν, ζευγάρι στη ζωή και στον αθλητισμό, κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο θρυλικό «Πένταθλο του Μουσών», το 1928, με το πεζογράφημα «Ο γελωτοποιός της Maremma».
Ίσως η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης είναι αυτή των γεννημένων την ίδια μέρα και χρονιά Εμίλ Ζάτοπεκ και Ντάνα Ζατόπκοβα Ίνγκροβα, που προπονούνταν μάλιστα μαζί. Μετά το χρυσό μετάλλιο του συζύγου της, που της έκανε πρόταση γάμου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του 1948, η Ίνγκροβα κέρδισε το χρυσό στον ακοντισμό γυναικών, κάνοντας νέο ολυμπιακό ρεκόρ.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956, που διοργανώθηκαν στη Μελβούρνη, εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος, γεννήθηκε η ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Αμερικανό σφυροβόλο Χάρολντ Κόνολι και την Τσεχοσλοβάκα δισκοβόλο Όλγκα Φικότοβα.
Η αγάπη τους κατάφερε να ξεπεράσει την εχθρότητα και οι δύο χρυσοί ολυμπιονίκες με ειδική άδεια, που τους δόθηκε, παντρεύτηκαν στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας, ενώπιον 30.000 ατόμων, με κουμπάρους το ζεύγος Ζάτοπεκ.
Ακόμη μια ολυμπιακή ιστορία αγάπης είναι αυτή της Ντιάνα Γιόργκοβα και του Νικόλα Προντάνοφ, που παντρεύτηκαν στο Yoyogi Olympic Village International Club, μια μέρα πριν από την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, στις 23 Οκτωβρίου 1964. Το μυστήριο υπό τη συνοδεία μιας αρχαίας σιντοϊστικής μελωδίας τέλεσε ο εκπρόσωπος της Αυτοκρατορικής Αυλής, Κιόγκι-σαν.
Ένας άνδρας, δύο γυναίκες και τρία μετάλλια αποτελούν την ιστορία του σπουδαίου σφυροβόλου Γιούρι Γκεόργκιεβιτς Σέντιχ, που ήταν γνωστός για την τεχνική των τριών στροφών, της Λιουντμίλα Κοντράτιεβα και της Νατάλια Λισόφσκαγια. Ο Σέντιχ ήταν παντρεμένος με τη χρυσή Ολυμπιονίκη των 100μ. Κοντράτιεβα, ωστόσο, όταν χώρισαν, παντρεύτηκε την Ολυμπιονίκη της σφυροβολίας Λισόφσκαγια.
Μάλιστα, στους Ολυμπιακούς του 1988, η Λισόφσκαγια κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο, ο Σέντιχ το ασημένιο και η Κοντράτιεβα το χάλκινο.
Μπορεί στα τατάμι να ήταν αντίπαλοι, αλλά στη ζωή ήταν κάτι παραπάνω από αχώριστες. Ο λόγος για τη «χρυσή» τζουντόκα της Ισπανίας Μίριαμ Μπλάσκο, που είναι παντρεμένη με την «ασημένια» Βρετανίδα Νίκολα Φερμπράδερ, με την οποία υπήρξαν αντίπαλοι στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην κατηγορία των 56 κιλών γυναικών.